Linkovi

Preliminarni rezultati izbora u Austriji - 2004-04-25


Prvi nezvanièni izborni rezultati ukazuju da je za novog austrijskog predsednika izabran socijaldemokratski veteran Hajnc Fišer, koji æe na tom položaju zameniti konzervativca Tomasa Klestila. Iz Beèa izveštava dopisnik Glasa Amerike, Melani Sali:

Prema prvim preliminarnim rezultatima, kandidat Socijaldemokratske partije Hajnc Fišer biæe najverovatnije novi predsednik Austrije. Na današsnjim predsednièkim izborima, prema nezvaniccnim rezultatima, Fišer je dobio oko 53 odsto glasova, dok je kandidatkinja vladajuæe Narodne partije Benita Ferero-Valdner dobila oko 47 odsto. Fišer je pridobio podršku veæine zbog stanovišta da Austrija treba da zadrži svoju neutralnost. 65-godišnji socijaldemokratski veteran, koji trenutno vrši funkciju potpredsednika parlamenta, naslediæe predsednika Tomasa Klestila koji je prvi put izabran na tu funkciju 1992. godine. Austrijanci su, po svemu sudeæi, bili nespremni da podrže 55- godišnju ministarku inostranih poslova Ferero-Vladnerovu zbog podrške koju je dobila od desnièarske Slobodarske stranke i populistièkog Jorga Hajdera, koji se nekoliko puta susreo sa svrgnutim iraèkim liderom Sadamom Huseinom u Bagdadu. Fišer je oštar protivnik Hajdera kojeg je u predizbornoj kampanji kritikovao zbog dvosmislenih izjava o nacistièkoj prošlosti Austrije. Norbert Darabos, šef izborne kampanje gospodina Fišera, optimistièan je u vezi politièke buduænosti svoje stranke:

“Ovo je za nas veoma važno, to je naša èetvrta izborna pobeda ove godine, i smatram da je moguæe da pobedimo i na izborima za kancelara. Prošlo je 18 godina otkako su socijaldemokrate držale položaj predsednika u Austriji, i sada verujemo da bismo mogli da osvojimo i položaj kancelara”, rekao je Darabos.

Funkciju kancelara trenutno obavlja konzervativac Volfgang Šusel. Ministarka Ferero-Valdner zadržaæe svoj položaj bar do leta kada se oèekuje da æe biti izvršena rekonstrukcija vlade. Položaj predsednika je uglavnom simboliènog karaktera. Meðutim, predsednik ima pravo veta na imenovanje èlanova vlade. Gospodin Fišer treba da položi predsednièku zakletvu u austrijskom parlamentu 8. jula.

XS
SM
MD
LG