Linkovi

Šaron nema nameru da naredi Arafatovo ubistvo - 2004-04-25


Zamenik izraelskog premijera Ehud Olmert izjavio je da ne postoje neposredni planovi za ciljano ubistvo Jasera Arafata, bez obzira na najnovije pretnje premijera Arijela Šarona protiv palestinskog predsednika. Amerièka administracija oštro je reagovala na Šaronove reèi, upozorivši izraelsku vladu ne sme da naudi Arafatu. Iz Jerusalima izveštava dopisnik Glasa Amerike, Ros Dan.

Zamenik izraelskog premijera, Ehud Olmert izjavio je da Šaron nema nameru da naredi Arafatovo ubistvo. Po Olmertovim reèima, Šaron je samo izneo da nije garantovan imunitet Arafatu -- kojeg izraelska vlada optužuje da orkestrira samoubilaèke napade na izraelske civile. Olmert je takoðe rekao da je Šaron želeo da zastraši palestinskog lidera, kako bi ga odvratio od podrške koju pruža terorizmu.

Pomenuta izjava dolazi u jeku burne kontraverze nastale posle Šaronove prekjuèerašnje izjave da je tokom nedavnog susreta sa predsednikom Bušom u Beloj kuæi rekao da se njegova vlada više neæe pridržavati obabeze da ne ozledi Arafata. Amerièki državni sekretar Kolin Pauel je potom izjavio da se Vašington oštro protivi bilo kakvoj pretnji Jaseru Arafatu i da je to predsednik Buš nedvosmisleno predoèio Šaronu tokom sastanka u Beloj kuæi. U meðuvremenu, Arafat je u svom sedištu u Ramali pristalicama rekao da nije zastrašen Šaronovom pretnjom i da je spreman da umre. Prema izjavi izraelskog ministra odbrane Šaula Mofaz, Arafat mora da bude uklonjen sa politièke scene. Meðutim, izraelski ministar za pravosuðe Tomi Lapid navodi da izraelska vlada nije donela nikakvu odluku o ubistvu Arafata. Lapid kaže da postoji dogovor od pre nekoliko meseci da takvu odluku treba prethodno da razmotri bezbednosni kabinet, ali da takav sastanak nikada nije održan.

XS
SM
MD
LG