Linkovi

Sjedinjene Države treba pažljivo da postupaju sa Faludžom - 2004-04-25


Po Brahimijevim reèima, Sjedinjene Države treba pažljivo da postupaju sa Faludžom. Ofanziva na pobunjenike koji odbijaju da polože oružje samo bi donelo više zla:

“Ako tamo veæ imate neprijatelje, to je taèno što bi oni želeli - da otuðite još više ljudi kako bi oni sami dobili veæu podršku naroda”, upozorava Brahimi.

U današnjem intervjuu amerièkoj TV mreži ABC, Brahimi je podvukao da kao diplomata uvek podržava opciju koja nije vojna. To se odnosi na Faludžu, uporištu pobunjenika zapadno od Bagdada i na Nadžaf, sveti grad iraèkih veæinskih šiita. Brahimi je posebno podvukao istorijski znaèaj Nadžafa u kojem radikalni sveštenik Moktad al-Sadr apeluje na svoje pristalice da se odupru amerièkoj koaliciji:

“Upuæivanje tenkova u mesto kao što je Nadžaf nije dobra stvar, i mislim da je Amerikancima to veoma dobro poznato”.

Bela kuæa, inaèe, podržava plan specijalnog izaslanika UN-a za formiranje privremene iraèke vlade koja bi upravljala Irakom do održavanja opštih izbora. Meðutim, na Brahimijevoj listi kandidata za novu vladu nije ime Ahmeda Èalabija, jednog od vodeæih èlanova sadašnjeg Iraèkog vladajuæeg saveta. Na programu TV mreže Foks, Èalabi je prigovorio da je Lakdar Brahimi Alžirac koji se zalaže za arapsku nacionalistièku agendu, i koji ne može da ujedini Iraèane. Èalabi se ne slaže ni sa tim da amerièke snage treba da se uzdrže u sluèaju Faludže.

“Ti teroristi i baatisti drže Faludžane kao taoce. Moramo osloboditi taoce”.

U današnjim informativnim programima pojavio se i saudijski ambasador u Vašingtonu, princ Bandar bin Sultan. Na pitanje da li treba napasti Faludžu, ambasador je rekao da je odluka o tome u rukama predsednika Buša. No, lièno se založio za sporazumno rešenje. Princ Bandar je takoðe odgovarao na pitanja u vezi razgovora sa èlanovima Bele kuæe pred poèetak rata u Iraku, o problemima u regionu i pitanjima svetske cene nafte. Saudijski ambasador je ponovo negirao da je njegova zemlja obeæala da æe da smanji cenu nafte pred predsednièke izbore u novembru mesecu, što bi pomoglo reizbor predsednika Buša. No, nije sporio tvrdnje da je pre poèetka rata savetovao da se ne rasformira iraèka vojska i da se pripadnicima iraèkih oružanih snaga isplaèuju plate i posle amerièke invazije. U odvojenom razvoju dogaðaja, predsednik Buš je razgovarao o situaciji u Irakom sa amerièkim vojnim komandantima u Iraku. Rok za predaju oružja u Faludži istièe u utorak. Amerièke snage su upozorile ako rok ne bude poštovan da æe pribeæi drugim merama.

XS
SM
MD
LG