Linkovi

Kiparski Grci odbili plan UN-a - 2004-04-25


Svetski lideri osudili su kiparske Grke koji su na juèerašnjem referendumu odbili plan za ujedinjenje Kipra i istovremeno pohvalili kiparske Turke zbog podrške koji su oni pružili planu. Veliko pitanje koje se sada postavlja je kuda dalje?

Posle referenduma na kojem se 75 odsto kiparskih Grka izjasnilo protiv plana Ujedinjenih nacija za prevazilaženje podele ostrva, neki govore o pobedi i buduæim mirovnim nastojanjima. No, mnogo veæi broj ljudi žali zbog promašene prilike. U juèerašnjem televizijskom obraæanju naciji, premijer kipraskih Grka Tasos Papadopulos je izrazio zadovoljstvo rezulatom glasanja, ali je takoðe izjavio da æe nastaviti nastojanja za ponovno ujedinjenje ostrva. No, po reèima autora odbaèenog plana, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Kofija Anana propuštena je jedinstvena prilika za prevazilaženje te podele. Na sinoænoj konferenciji za štampu, pregovaraèki posrednik svetske organizacije za Kipar, Alvaro de Soto je saopštio da zatvara ured UN-a na Kipru i izrazio žaljenje zbog rezultata referenduma:

“Propuštena je jedinstvena istorijska prilika za rešavanje pitanja Kipra. Generalni sekretar Anan pažljivo æe razmotriti posledice referendumskih rezultata. A, Kipar dok ulazi u èlanstvo Evropske Unije, ostaje podeljen i militarizovan i prednosti ujedinjenja neæe moæi da budu ostvareni ”, rekao je de Soto.

Sjedinjene Države i Evropska Unija su takoðe izrazile svoje razoèarenje i žaljenje. A, reagovanje Turske bilo je brzo i direktno. Ankara smatra da je podela ostrva sada postala trajna. Kiparski Turci, u meðuvremenu, proslavljaju svoju podršku planu UN-a, za koju su dobili posebne pohvale od meðunarodne zajednice. Iako su odbili plan, samo æe kiparski Grci i deo ostrva pod njihovom kontrolom uæi u èlanstvo Evropske Unije 1. maja. S druge strane, meðunarodna zajednica namerava da pruži pomoæ, èak možda ukine dugogodišnji ekonomski embargo, enklavi kiparskih Turaka.

XS
SM
MD
LG