Linkovi

Novi sukobi u Iraku - 2004-04-24


Ustanici su ispalili rakete na koalicionu bazu u gradu Tadž, dvadesetak kilometara severno od Bagdada. Amerièki brigadni general Mark Kimit izjavilo je da je nekoliko vojnika poginulo u napadu.

“U akciji je poginulo èetvoro vojnika, dok je njih sedmoro ranjeno. Naredni izveštaji nagoveštavaju moguænost da je jedan vojnik poginuo od zadobijenih rana, tako da je bilans sada pet poginulih i šest ranjenih vojnika. “

General Kimmit je dodao da se nastavljaju pregovori sa iraèanima u Faludži, jakom sunitskom uporištu, ali da je napredak jednostran, dok su stanovnici Faludže, po njegovim reèima, ”taoci malog broja oèajnika“. Sa druge strane, na putu pedesetak kilometara južno od Bagdada, eksplodirao je autobus, kojom prilikom je - prema bolnièkim zvaniènicima, stradalo više ods dvanaest Iraèana. Autobus se kretao prema Bagdadu i to tik ispred amerièkog vojnog konvoja.

Serija raketnih napada pogodila je kuæu na pijaci u Sadr Sitiju, predgradju Bagdada, a zvaniènici lokalne bolnice saopštili su da je najmanje deset ljudi poginulo. U Tikritu, na severu Iraka bombaš samoubica razneo se u kolima blizu amerièke vojne baze, kojoj prilikom je poginulo najmanje troje ljudi. Nije saopšteno ko stoji iza napada.

XS
SM
MD
LG