Linkovi

Usprotiviti se Al Kaidi - 2004-04-24


Evropski prvaci su odbacili takozvano ” primirje “ koje je ponudio teroristièki voða al - Kaide, Osama bin Laden. Na audio snimku koji su prenele arapske televizijske stanice, muškarac za koga se veruje da je bin Laden, ponudio je prekid teroristièkih aktivnosti u evopskim zemljama koje povuku vojnike iz muslimanskih država. ” Nikakvi sporazumi nisu moguæi sa teroristima,“ rekao je francuski predsednik, Žak Širak. Francuski ambasador u Sjedinjenim Državama, Žan David Levit, smatra da Evropa nije jedino podruèje kojem preti terorizam:

”Ostaæemo skupa u tekuæoj borbi protiv terorizma jer predstavlja izazov našim vrednostima, ali isto tako i vrednostima islamskog sveta. To su snage uništenja i sve naše vlade žele da izgrade bolji svet, svet dijaloga, svet mira. “

Nemaèki kancelar, Gerhard Šreder, odbacio je ponudu voðe al - Kaide jer ga smatra pokušajem podele Evrope. Rekao je da Evropa : “ mora usaglašeno da odgovori na pretnju. “ Italijanski premijer, Silvio Berluskoni, nedavno je posetio Irak, gde je rasporeðeno oko tri hiljade italijanskih vojnika. Kako je rekao : ” Ne bi trebalo sumnjati da æe Italija ispoštovati preuzete obaveze u Iraku. “ Britanski premijer, Toni Bler, ukazao je : ” Neæemo odustati posle napada na nas ili nezaštiæene civile.“ Predsednik Džordž Buš je istakao da su on i Bler predani ideji da Iraku bude predat suverenitet - 30 juna.

” Premijer Bler i ja smo doneli odluku. Irak æe biti slobodan. Irak æe biti nezavistan. Irak æe biti mirna nacija i neæemo se pokolebati,“ izneo je predsednik Buš i dodao da je jasno da su teroristi u defanzivi i da su toga svesni :

” Teroristi su izgubili zaštitu Tailbana, logore za obuku u Avganistanu, bezbedna pribežišta u Pakistanu, i saveznika u Bagdadu. Libija je okrenula leða terorizmu. Teroristi su takoðe izgubili mnoge prvake u neumornim meðunarodnim potragama.“

XS
SM
MD
LG