Linkovi

Izbori za predsednika Austrije - 2004-04-24


Oko šest miliona Austrijanaca æe glasati na sutrašnjim izborima kako bi izabrali naslednika predsednika Tomasa Klestila iz konzervativne Narodne stranke. On je bio na tom, uglavnom ceremonijalnom položaju, 12 godina i ne može da ostane i treæi mandat. Kandidat Narodne stranke je 55 godišnja Benita Ferero Valdner, austrijski ministar inostranih poslova. Menadžer njene kampanje, Florian Krenkel, je izjavio za Glas Amerike na završnom izbornom skupu u centru Beèa:

“ Ona ima ogromno medjunarodno iskustvo. Bila je ministar inostranih poslova nekoliko godina. Takodje ima svoju medjunarodnu mrežu kontakata i jako je saoseæajna. Otvorena je i voli ljude, veoma angažovana na humanitarnom planu i mislim da je stoga izvanredan kandidat za predsednika. “

Protivnik gospodje Ferero Valdner za predsednika je 65-godišnji Hajnc Fišer, Socijal demorkata i trenutno zamenik predsednika parlamenta. Fišer je snažni zagovornik Austrijske tradicionalne neutralnosti. On je zadobio podršku levog krila u zemlji zbog svog protivljenja Slobodarskoj stranci krajnje desno od centra, Jorga Haidara, poznatog kao obožavaoca Adolfa Hitlera. Haidar je izrazio podršku gospodji Ferero Valdner, što neki vide kao i plus i minus za nju. Ankete o javnom mnjenju ukazuju da gospodja Fišer tesno vodi. Ukoliko ona pobedi, biæe prva žena predsednik u istoriji Austrije. Medjutim, za nju sigurno neæe glasati njen suprug, Francisko, koji je državljanin Španije i nema pravo glasa u Austriji.

XS
SM
MD
LG