Linkovi

Ahmed Kureia  apelovao na meðunarodnu zajednicu da zaštiti Jasera Arafata - 2004-04-24


U saopštenju koje je danas prenela palestinska novinska agencija Vafa, Kureia je zatražio od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i medjunarodne zajednice da se ujedine da bi, po njegovim reèima ”spreèili Ariela Šarona da ukloni predsednika Arafata“. U istom saopštenju je upozoreno ”da bi svaki takav suludi èin mogao samo da baci èitav region u ambis i definitivno dovede do kolapsa mirovnih nastojanja.“

Ariel Šaron je izjavio u intervjuu za izraelsku televiziju da nije više obavezan obeæanjem predsedniku Bušu da neæe izvršiti napad na palestinskog lidera. Taj komentar je izazvao oštri demant amerièkog državnog sekretara Kolina Pauela, koji je rekao da je predsednik Buš jasno stavio do znanja da æe se protiviti svakom eventualnom napadu na Jasera Arafata. Pauel je istakao da predsednik èvrsto veruje da ima obeæanje premijera Šarona da neæe pokušati nešto slièno. Izraelski radio je izvestio da je savetnica za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, uputila sliènu poruku šefu osoblja Šaronovog kabineta, Dovu Visglasu.

Izrael optužuje Jasera Arafata da podržava palestinske ekstremiste, koji su ubili više od 900 Izraelaca tokom tri i po godišnjeg sukoba. Više od dve hiljade Palestinaca je poginulo kao rezultat izraelskog upada na palestinske teritorije u istom periodu. Izrael je takodje ubio desetine ekstremista, ukljuèujuæi lidera islamske grupe Hamas. Zbog pritiska Sjedinjenih Država, Izrael se uzdržao od napada na Arafata, ali ga veæ dve godine drži u izolaciji na Zapadnoj obali. Izraelski kabinet je u septembru doneo odluku da bi Arafat trebalo da bude ”uklonjen“, ali nije specifièno naveo da li je to znaèilo da bio on trebalo da bude proteran ili ubijen. Prošlog meseca, šef izraelske armije, Moše Jalon je sugerisao da bi Arafat mogao biti meta izraelskog napada.

XS
SM
MD
LG