Linkovi

Beli lavovi - 2004-04-24


Procenjuje se da na svetu trenutno ima samo 70 belih lavova, a èetiri primerka su upravo doletela iz Južne Afrike u safari park Bjudli? (Bewdley) u centralnoj Engleskoj, gde se nadaju da æe se razmnožavati. Tri lavice – Nataša, Džoen i Merin, i jedan mužjak pod imenom Mubuto, nemaju još ni dve godine.

Inaèe, beli lavovi toliko su retka životinjska vrsta da do 70-tih godina prošlog veka nije bilo zvanièno potvrðeno da postoje. Oni nisu albino lavovi, jer poseduju pigment, što potvrðuju njihove oèi, krajevi usana i šape, ali se ne zna, zbog èega su lavovi u oblasti Timbavati, u blizini nacionalnog parka Kruger, u tom smislu jedinstveni.

Njihova boja predstavlja im otežavajuæu okolnost u divljini, jer ih drugi lavovi èesto ubijaju, a pošto ne mogu da se sakriju kao obièni lavovi, èesto su na meti grabljivaca, kakve su recimo hijene. Zato mnogi struènjaci smatraju da su veæe šanse za oèuvanje ove retke vrste u kontrolisanim uslovima u West Midlend safari parku. Iako se hladno i kišovito vreme u Britaniji umnogome razlikuje od toplote afrièkih savana.

XS
SM
MD
LG