Linkovi

Zamenik sekretara za odbranu Pol Vulfovic o Iraku - 2004-04-23


Zamenik amerièkog sekratara za odbranu Pol Vulfovic je rekao da je sadašnje nasilje u Iraku delo ”neprijatelja demokratije“ koji pokušavaju da poremete prenos suvereniteta i poremete kretanje Iraka ka samoupravi. Sjedinjene Države, kaže Vulfovic, moraju ”u ovo stresno doba da pokažu da je njihova predanost slobodi nepokolebljiva“. Takva predanost æe imati odjeka i van Iraka. Kao što je Pol Vulfovic rekao, ona æe “biti snažan primer iranskom narodu koji veæ zahteva bolju upravu od svojih lidera. Ako Iranci vide da šiiti u njihovom neposrednom susedstvu žive slobodno, zahtevaæe istu slobodu i za sebe”. Vulfovic je rekao da æe 1. jula, 2004, Irakom upravljati Iraèka vlada, dodavši da je taj datum “samo korak u procesu izgradnje predstavnièke samouprave u Iraku“. “Posle toga æe se održati izbori za prelaznu vladu u januaru, 2005. Dopustite da naglasim da æe ta vlada biti ”izabrana“, da je neæe imenovati Amerikanci, niti o njoj pregovarati ambasador Ujedinjenih nacija Lahdar Brahimi, nego æe biti u celini izabrana poèetkom iduæe godine. Tu vladu æe potom, do kraja 2005, u skladu sa Ustavom, zameniti stalna izabrana vlada”, rekao je Vulfovic, objasnivši da æe o njenom konaènom obliku odluèiti sami Iraèani:

”Amerikanci bi pre svih trebalo da shvate da demokratija ne garantuje odreðene rezultate, nego otvara ideje za raspravu.” Meðutim, koraci koje su Iraèani veæ preduzeli, rekao je Vulfovic, nagoveštavaju da oni neæe da uspostave islamsku teokratiju, kao što je uèinjeno u susednom Iranu:

“U pretežno šiitskoj pokrajini Dijala u južnom Iraku, nedavnmo su u sedamnaest gradova održani lokalni izbori, na kojima su umesto biraèkih spiskova korišæeni spiskovi za sledovanje. Bili su to prvi pravi izbori u toj zemlji. I gotovo u svakom od tih gradova, nezavisni sekularni kandidati ili nereligiozne stranke, pobedili su islamiste”, rekao je Vulfovic. Jedan iraèki šiit, koji podržava teokratiju iranskog stila, je ekstremista Muktada Al Sadr. On je optužen za ubistvo uglednog šiitskog ajatole, Abdula Madžida Al Koeia, aprila prošle godine. Medjutim, veæina posmatraèa smatra da Al Sadr nema veliku podršku meðu iraèkim šiitima.

XS
SM
MD
LG