Linkovi

OEBS kritikovala medije na Kosovu - 2004-04-22


Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju je kritikovala medije na Kosovu zbog - kako se navodi - nedgovornog i senzacionalistièkog izveštavanja koje je, kako se tvrdi, doprinelo nedavnom nasilju u pokrajini.Predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Mikloš Harasti, predstavio je izveštaj saèinjen na 17 stranica pripremljen za ovu 55-oèlanu organizaciju. Harasti je novinarima ukazao da je naèin na koji je televizija izveštavala o prošlomeseènom nasilju na Kosovu, doprineo ubistvu najmanje 19 ljudi.

“Tri glavne stvari koje smo utvrdili su pomanjkanje objektivnosti, profesionalizma u ogromnoj meri, tolikoj da je išèezao svaki pluralitet, što je drugi najvažniji zakljuèak. Treæi je to što se, bez obzira na moænu instituciju kontrateže, funkcija javnih medija kao nekog ko u takvim dana obezbeðuje objektivnost, potpuno srušila.”

U izveštaju se navodi da su mediji poslužili kao okidaè - izveštajima o davljenju tri deèaka, za koje se iznosi da po svemu sudeæi nisu bili potkrepljeni novinski verodostojnim izjavama. Mikloš Harasti je objasnio da su lokalni izveštaèi opisivali smrt deèaka kao surovo, zloèinaèko, nacionalistièki motivisano ubistvo. Takoðe je rekao da su izveštaèi ispoljavali neprihvatljiv nivo oseæanja i dodavali im - kako je rekao - lažni patriotiski žar. Predstavnik OEBS-a za slobodu medija je zakljuèio da su dogaðaji, bez takvog nesmotrenog izveštavanja, mogli imati sasvim drugaèiji tok. Mikloš Harasti je zatražio potpunu istragu delovanja elektronskih medija na Kosovu, i na albanskom i na srpskom jeziku - i proveru video snimaka koji nisu emitvoani, isto kao i onih koji jesu.

XS
SM
MD
LG