Linkovi

Patnje u Iranu - 2004-04-22


Behzad Nabavi je jedan od potpredsednika Iranske skupštine - èiji mandat istièe. Nabavi je odluèio da prevremeno podnese ostavku. “Nemoguæe je za reformiste da postignu bilo kakve rezultate pošto su konzervativna neizabrana tela paralizovala parlament”, rekao je Nabavi, dodavši da podnosi ostavku, jer nije u stanju da brani ljudska prava kao jedan od poslanika. U februraru su u Iranu održani kontrolisani parlamentarni izbori. Savet èuvara revolucije, koji saèinjava jedan broj neizabranih radikalnih sveštenika, diskvalifikovao je treæinu od 8200 kandidata. Mohsen Mirdamadi, èlan Iranskog parlamenta, rekao je da fundamentalisti “hoæe pomoæu tih diskvalifikacija da kontrolišu buduæi parlament”. Portparol amerièkog Državnog sekretarijata, Rièard Bauèer, rekao je da bi “slobodni i pošteni izbori trebalo da budu norma” i u Iranu i drugde.

”I dalje verujemo da iranski narod zaslužuje vladu koja uzvraæa na njegove težnje i smatramo da æe ta želja iranskog naroda nastaviti da se iskazuje na razne naèine. “

Verski ekstremisti guše prava Iranaca još od iranske revolucije, 1979. Jedan od takvih šokantnih primera je ubistvo Zahre Kazemi, kanadsko-iranske fotoreporterke, koja je uhapšena u junu 2003. godine i tri nedelje kasnije preminula u jednoj teheranskoj bolnici - od posledica prebijanja u zatvoru. Meðunarodna organizacija “Novinari bez granica”, koja štiti uhapšene novinare i slobodu štampe širom sveta, saopštila je da je Iran, do aprila 2003, imao ”najveæi zatvor za novinare na Bliskom istoku”. U Iranu je od 1995. zatvoreno 85 novina. Uprkos takvom ugnjetavanju, o buduænosti Irana æe odluèiti iraèki narod. “U ovom momentu”, rekao je predsednik Džordž Buš, “iranski narod se bori sa teškim pitanjima o tome kako da izgradi moderno društvo dvadeset prvog veka, koje je istovremeno muslimansko, napredno i slobodno”.

XS
SM
MD
LG