Linkovi

Najkorumpirani državni vrh, carina i finansijska policija - 2004-04-22


Da korupcija postoji smatra 84,2 odsto ispitanih. Tu pojavu u Crnoj Gori osporava 1,1 odsto ispitanih, a ostatak nije znao da odgovori. U odnosu na prethodno istraživanje prve dvije pozicije nijesu promijenjene, dok je finansijska policija ranije bila na èetvrtom mjestu. Na treæoj poziciji u prethodnom istraživanju nalazio se državni tužilac, koji je sada na sedmom mjestu. Visok stepen korumpiranosti državnog vrha zabrinjava zbog važnosti odluka koje on donosi, tvrdi izvršni direktor Grupe za promjene Nebojša Medojeviæ:

‘’Generalno, državni vrh je ocijenjen prosjeènom ocjenom 4,26 što odgovara modalitetu- veoma mnogo korumpiran. To je najveæi moguæi rang korumpiranosti, što bi posebno trebalo da zabrine zbog težine i konsekvenci odluka koje donose ti ljudi. Svi smatraju da je to kljuèni crnogorski problem, nezavisno od partijske pripadnosti, odnosno partijske reference. I to se vidi u ravnomjernoj raspodjeli odgovora. Dakle, nije uoèena ništa veæa uèestalost odgovora kod pripadnika neke politièke partije. Naprosto, svi se slažu da je to jedina stvar oko koje treba da se svi pozabavimo’’.

Medojeviæ istièe da graðani gue povjerenje u državne institucije, te da smatraju da u vrhu vlasti nema dovoljuno struènjaka: ‘’Graðani Crne Gore u procentu od 60,9 odsto smatraju da državom treba da upravljaju eksperti dok je samo 16,8 odsto graðana protiv te ideje’’.

GZP poèeæe uskoro izradu dva znaèajna projekta- Program prelazne vlade i Osnovi održivog razvoja Crne Gore.

XS
SM
MD
LG