Linkovi

Na hiljade mrtvih u sudaru dva voza u Severnoj Koreji - 2004-04-22


U izveštajima iz Južne Koreje se navodi da su se danas u Rjongèonu, u blizini granice sa Kinom, sudarila dve železnièke kompozicije natovarene eksplozivnim i zapaljivim materijalom. Svega devet sati ranije, tuda je prošao voz kojim se severnokorejski lider Kim Jong Il vratio iz zvaniène posete Pekingu. Džems Lili, bivši amerièki ambasador i u Kini i u Južnoj Koreji, opisao je podruèje na kojem se dogodila nesreæa, u blizini graniènog prelaza Dandong.

“Znam da je to veoma industrijalizovano podruèje, da je tu pruga koja ide preko železnièkog mosta u Dandong i Severnu Koreju, koja je veoma prometna.”

Severnokorejski zvaniènici nisu odmah potvrdili izveštaje o nesreæi. Istovremeno, južnokorejska agencija “Jonhap” je saopštila da je Pjongjang proglasio vanredno stanje. Izuzetno se retko dogaðalo da novosti o velikim nesreæama u Severnoj Koreji dopru u svet. Neki analitièari ukazuju da su vesti o ovoj prodrle samo zahvaljujuæi tome što mnogi Severnokorejci na tom podruèju imaju mobilne telefone koima su ih snabdeli roðaci iz Kine.

XS
SM
MD
LG