Linkovi

Bler želi novi mandat UN-a u Iraku - 2004-04-22


Britanija je saopštila da se prelazak Iraka na demokratsku upravu suoèava sa presudnim testom - zbog sve intenzivnijih teroristièkih napada. London se zalaže da UN preuzmu glavnu ulogu u formiranju nove iraèke vlade. Detaljnije u izveštaju dopisnika Glasa Amerike iz Londona, Majkla Dradža.

Britanski premijer Toni Bler izjavio je da želi novi mandat UN u Iraku pre planiranog prenosa suvereniteta na privremenu iraèku vladu, 30. juna.

“Ujedinjene nacije su organizacija koja ima medjunarodni legitimitet, koja može da potvrdi i pomogne proces politièke tranzicije u Iraku.”

Bler je rekao da se antikoalicioni ekstremisti u Iraku bore da bi spreèili koaliciju koju predvode SAD da uspešno prenese vlast na Iraèane.

“Ovo je izuzetan i presudan momenat u razvoju situacije u Iraku, zbog èega se i vode ovako intenzivne borbe i teroristièke aktivnosti èiji cilj je da se taj proces spreèi. Ako bismo mogli da obezbedimo politièki proces koji bi imao legitimitet u Iraku, odnosno prelaz na demokratsi Irak do kraja 2005, to bi bio veliki uspeh.”

Britanski premijer je rekao da je prošle nedelje razgovarao o strepnjama u pogledu bezbednosti sa generalnim sekretarom Svetske organizacije, Kofijem Ananom, koji nije siguran da li da vrati u Irak veæi broj službenika UN-a, nakon dva prošlogodišnja smrtonosna napada na sedište UN u Bagdadu. Bler je rekao da ti i drugi napadi, kao što je niz juèerašnjih samoubuilaèkih napada u Basri na jugu Iraka, koji je pod kontrolom britanskih trupa, ne bi trebalo da utièu na obnovu zemlje.

“Ne možemo dozvoliti da ljudi, koji su spremni da izazovu eksploziju i pobiju osoblje UN, odluèuju kakve æe mere da preduzme medjunarodna zajednica. Teroristi koji su juèe poèinili zloèine u Basri, ili južno od Basre, zli su ljudi, divljaci, koji ne bi trebalo da utièu na buduænost Iraka.”

Britanski ministar inostranih poslova, Džek Stro, rekao je da se stvara konsenzus u Savetu bezbednosti UN za usvajanje nove rezolucije, možda veæ iduæeg meseca, kojom bi se ustanovila procedura za prenos suvereniteta. Stro je takodje rekao da bi britanske trupe mogle da ostanu u Iraku još najmanje dve godine i nije iskljuèio moguænost poveæanja britanskog kontingenta, u èijem sastavu je sada 8700 vojnika.

Stotine marinaca se prebacuju bliže Faludži

Dodatni broj američkih marinaca se prebacuje u predgrađa iračkog grada Faludže, gde vojni zapovednici ponovo upozoravaju da su spremni da nastave napad na grad - ukoliko se sunitski ekstremisti ne povinuju sporazumu i ne počnu da predaju teško naoružanje. O najnovijoj situaciji izveštava dopisnik Glasa Amerike Nik Simioni.

Još stotine marinaca se prebacuju bliže Faludži, gde ih je 1200 već izloženo novim napadima, uprkos sporazumu prema kojem je trebalo da ekstremisti predaju svoje naoružanje u cilju mirnog razrešenja sukoba.

“Ako oni to ne mogu da urade, onda ćemo morati da razmislimo o drugim mogućnostima.”

Američki armijski general, Mark Kimit, saopštio je novinarima da su ekstremisti do sada predali jedino - kako se izrazio - otpad, odnosno sanduk zarđale ili upotrebljene municije i neupotrebljive puške.

“Predaja takvog oružja nije ozbiljna potvrda da žele mir. Minimum je predaja teških oruđa koja su upotrebljena protiv stanovnika Faludže i koalicionih vojnika u Faludži.”

Američki marinski general je u predgrađu Faludže saopštio novinarima da je buntovnicima preostalo svega nekoliko dana, pre nego što će marinci da zauzmu ovo sunitsko uporište, u kojem su prema izveštajima u ovomesečnim borbama već poginule stotine stanovnika i oko 40 marinaca.

XS
SM
MD
LG