Linkovi

Španija ostaje verna borbi protiv terorizma - 2004-04-22


Španski ministar inostranih poslova Miguel Anhel Moratinos kaže da odluka njegove zemlje o povlaèenju iz koalicije u Iraku ne znaèi i povlaèenje iz šireg rata protiv terorizma. Kako piše izveštaè Glasa Amerike, Majkl Bouman, španski ministar je to izjavio tokom zvaniène posete Vašingtonu.

Upravo završena poseta ministra Miguela Anhela Moratinosa Vašingtonu uglavnom se tumaèi kao pokušaj Španije da ublaži zategnute odnose sa Sjedinjenim Državama, posle odluke novog španskog premijera da se 1300 španskih vojnika što pre povuèe iz Iraka. Ministar Moratinos razgovarao je sa novinarima posle sastanka sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Kondolizom Rajs:

”Izrazio sam svojim kolegama punu odanost španske vlade borbi sa terorizmom bilo gde, na bilo kom mestu, sa istom odluènošæu, èak i veæom nego do sada, jer Španija je 11. marta doživela užasan udarac, kao i Sjedinjene Države,“ rekao je španski ministar.

Moratinos je rekao da su Kolin Pauel i Kondoliza Rajs izrazili razoèaranje odlukom Španije da povuèe vojnike iz Iraka. Ali on je podvukao da izmedju dve zemlje i dalje vlada snažno prijateljstvo i savezništvo. Španski ministar je dodao da æe njegova zemlja nastaviti da se zalaže za demokratiju u Iraku, ali da æe radije to èiniti preko Ujedinjenih nacija:

”Španija æe podržati svaku inicijativu za istinsko uèvršæivanje opredeljenosti za slobodan i demokratski Irak,“ rekao je on. ”A u tome æemo biti veoma konstruktivan partner u Ujedinjenim nacijama.“

Ministar Moratinos je rekao da, pored Iraka, postoje mnoge oblasti u kojima Španija i Sjedinjene Države mogu da saradjuju, naroèito u Avganistanu:

”Avganistan je specifièna oblast, u kojoj Španija zaista želi da pokaže svoju odanost borbi protiv terorizma. To je oblast u kojoj su Osama bin Laden i Al-kaida mnogo više koncentrisani i iz tog razloga mi delimo gledište Sjedinjenih Država da bi trebalo uložiti neki nov napor da se teroristi iskorene,“ rekao je Moratinos.

Španski ministar inostranih poslova je dodao da bi, ukoliko Ujedinjene nacije narednih meseci dobiju veæu ulogu u Iraku, njegova vlada bila spremna da ispita moguænost ponovnog uèešæa španskih vojnika.

XS
SM
MD
LG