Linkovi

Vrhovni sud æe raspravljati o internircima u Gvantanamu - 2004-04-21


Vrhovni sud Sjedinjenih Država zamoljen je da interveniše u sluèaju stotina takozvanih neprijateljskih boraca, uhvaæenih tokom rata protiv terorizma, a koji su zatvoreni u amerièkoj bazi na Kubi. Dopisnik Glasa Amerike Džim Maloun ima više detalja.

Branioci nekih od skoro 600 zatvorenika koji se nalaze u bazi Gvantanamo na Kubi smatraju da bi njihovi klijenti trebalo da imaju pravo da se suprotstave svom neogranièenom pritovru u okviru amerièkog pravosudnog sistema. Tom Vilner je advokat koji predstavlja neke od zatvorenika.

«Mi želimo pojedinaène pretrese pred sudom, koji može da bude i vojni sud, na kojima bi moglo da se kaže: Ja sam nevin, držite pogrešnu osobu».

Zvaniènici administracije predsednika Buša poruèili su Vrhovnom sudu da se zatvorenici nalaze van teritorije SAD i da zato nemaju pravo da se obraæaju amerièkim sudovima. Oni takodje tvrde da vlada ima pravo da drži i ispituje pritvorenike neogranièeno zato što se oni smatraju neprijateljskim borcima, a ne ratnim zarobljenicima. Vrhovni sud bi o ovm sluèaju trebalo da donese odluku pre kraja juna.

XS
SM
MD
LG