Linkovi

Irak i rat protiv terorizma - 2004-04-21


Nedavno nasilje u Iraku je, rekao je predsednik Džordž Buš, deo je opasnog i poznatog naèina ponašanja:

“Terorista koji uzima taoce, ili postavi bombu pored puta u blizini Bagdada, služi istoj ideologiji ubistva nevinih ljudi u madridskikim vozovima, dece u autobusima u Jerusalimu, ili posetilaca noænog kluba na Baliju”.

Ista “ideologija ubistva”, rekao je Buš, veæ decenijama podstièe aktivnosti terorista. Medju tim aktivnostima je i ubistvo 241 amerièkog marinca u Bejrutu 1983. godine, prvi napad na svetski trgovinski centar u Njujorku 1993, uništavanje amerièkih ambasada u Keniji i Tanzaniji 1998, i “okrutni užas” nanet hiljadama muškaraca, žena i dece u teroristièkim napadima 11-tog septembra, 2001. godine. Delo tih izopaèenosti, rekao je predsednik Buš, “ nije rezultat rada ni jedne vere”.

”To je sve delo fanatiène politièke ideologije. Sluge te ideologije žele a uspostave tiraniju na Bliskom istoku i drugde. Oni nastoje da ugnjetavaju i progone žene. Traže smrt Jevreja, Hrišèana i svakog muslimana koji želi mir, a ne teror teokratije.”

Cilj tih fanatika je da zaplaše SAD da bi se u Americi stvorila panika, da bi se Amerika povukla i da bi slobodne zemlje poèele da se medjusobno sukobljavaju. Teroristi takodje nastoje da se domognu oružja masovnog uništenja da bi ucenjivali i masovno ubijali. Predsednik Buš je rekao da u takvom konfliktu nema bezbedne alternative odluènoj akciji:

”Mi smo u ratu. Irak je deo rata protiv terorizma... od suštinske je važnosti da pobedimo u ratu protiv terorizma. Pobedom u toj borbi, druge pobede æe postati izvesnije u ratu protiv terorista.”

Pobeda u Iraku znaèi stati uz iraèki narod dok oni stvaraju slobodnu i nezavisnu zemlju. Slobodan Irak, rekao je predsednik Buš, “promeniæe svet. Slobodni Irak je u srcu Bliskog istoka i od presudne je važnosti za buduæi mir i bezbednost.” zc

XS
SM
MD
LG