Linkovi

Sojuz pristao uz MSS - 2004-04-21


Ruska letelica Sojuz, u kojoj su bili jedan Rus, jedan Amerikanac i jedan Holanðanin, danas je uspešno pristala uz svemirsku stanicu, koja se nalazi u orbiti oko Zemlje na visini od 360 kilometara. Portparol kontrolne misije rakao je da je automatsko pristajanje proteklo prema planu, posle lansiranja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu pre dva dana.

Ubrzo posle pristajanja, èlanovi posade otvorili su vratanca na svemirskom brodu i dolepršali do Meðunarodne svemirske stanice. Tamo su ih, uz zagrljaje i poljupce doèekali èlanovi posade, koja je proteklih šest meseci provela u orbiti. Kako kaže šef Odseka za letenje u Ruskoj kontroli misije, blizu Moskve, Vladimir Solovjev, posle kratkog predaha, internacionalna posada zapoèeæe naporan rad.

Solovjev kaže da je pred posadom jedan komplikovan zadatak koji sa sobom uvek nosi odreðeni rizik. On je dodao da æe biti obavljeno i 25 razlièitih nauènih eksperimenata.

Dvojica od trojice ljudi koji su poleteli u ponedeljak – ruski zapovednik Genadij Padalka i amerièke inženjer Majkl Fink – provešæe narednih šest meseci na Meðunarodnoj svemirskoj stanici i za to vreme dva puta izaæi u svemir. Treæi èlan posade, holandski astronaut Andre Kaipers, koji radi za Evropsku svemirsku agenciju, provešæe u svemiru nešto više od nedelju dana i obaviti eksperimente u koje æe biti ukljuèene stotine živih crva. Kaipers æe se zatim, 30. aprila vratiti na Zemlju zajedno sa prethodnom posadom Meðunarodne svemirske stanice – amerièkim astronautom Majklom Foulom i njegovim ruskim kolegom Aleksandrom Kalerijem.

Ruske rakete «Sojuz» trenutno su jedini naèin da se astronauti i oprema prevezu do i od Meðunarodne svemirske stanice, pošto je amerièka svemirska agencija NASA, posle prošlogodišnje eksplozije šatla "Kolumbija" obustavila sve svoje letove. Svih sedam èlanova posade "Kolumbije" stradalo je kada je šatl, koji se vraæao na Zemlju eksplodirao. Rusija bi želela da se ostanak posada na Meðunarodnoj svemirskoj stanici produži sa šest meseci na godinu dana, pre svega kako bi se smanjili troškovi održavanja ovog programa. Meðutim, NASA je juèe saopštila da bi želela da se donošenje bilo kakve odluke o tom pitanju odloži dok ona ne bude u moguænosti da ponovo šalje svoje šatlove, što se oèekuje poèetkom sledeæe godine.

XS
SM
MD
LG