Linkovi

21. april 1973. godine: Tie a Yellow Ribbon - 2004-04-20


21. aprila 1973. godine, pesma "Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree", u izvoðenju amerièke grupe "Tony Orlando and Dawn", našla se visoko na top listama pop singlova i u SAD i u Velikoj Britaniji.

Bez udubljivanja, èinilo se da je to još samo jedna ljubavna pesma: èovek se posle dugog odsustva vraæa kuæi, i traži mašnu, kao znak ljubavi svoje žene ili devojke. S namerom ili ne, "Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree" postala je posebno popularna u SAD, jer se pojavila u pravo vreme. Te 1973. godine, kada se pesma popela na vrh top liste, Amerikanci su doèekivali vojnike, koji su godinama bili zarobljeni u Severnom Vijetnamu.

Posle 1973, popularnost ove pesme podstakla je Amerikance da žute mašne, kao i mašne drugih boja, poènu da koriste kao znak dobrodošlice i podrške u raznim okolnostima. Neki od sluèajeva kada su mašne korišæene u tu svrhu, jesu protesti zbog zarobljavanja amerièkih talaca u Iranu, akcija protiv vožnje pod uticajem alkohola, borba protiv AIDS-a i izražavanje podrške trupama Koalicije u dva rata protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG