Linkovi

Poveæani krediti za sedam najsiromašnijih zemalja - 2004-04-19


Evropska banka za obnovu i razvoj dobila je snažnu medjunarodnu podršku za širenje svojih operacija u najsiromašnijih sedam zamalja centralne Evrope i centralne Azije. Detaljanije u izveštaju dopisnika GA iz Londona, Mièela Dradža.

Evropska banka za obnovu i razvoj dobila je podršku Britanija i SAD da poveæa kredite za sedam najsiromašnijih zemalja iz grupe 27 zemalja, koje imaju pravo na tu pomoæ. Tih sedam zemalja su Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan i Uzbekistan. Bankarski funkcioneri kažu da nekoliko drugih zemalja u centralnoj Evropi nema više potrebu za pomoæ banke, tako da ta institucija može da se koncentriše na najsiromašnije zemlje dalje prema istoku. Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj, Žan Lemier, govorio je o izazovima u tom regionu prvog dana konferencije Evropske banke.

“Neke zemlje zaostaju. To nas sve ozbiljno brine. Region je ekonomski uspešniji, ali je medjunarodna zajednica izdvojila devet zemlja, koje su siromašnije i kojima je potrebno obratiti posebnu pažnju.”

Britanski premijer Toni Bler rekao je delgatima na konvenciji da æe Britanija odvojiti sredstva i pružiti ekspertizu, dok banka sa sedištem u Londonu proširuje svoje operacije.

“ Banka još uvek treba da igra važnu ulogu u zemljama dalje prema istoku i jugu. Ona mora da usredsredi veæa nastojanja u tim zemljama koje su u ranoj fazi tranzicije. Tim zemljama je potrebna znaèajna pomoæ da bi smanjile siromaštvo, unapredile privredni rast i uhvatile se u koštac sa korupcijom, organizovanim kriminalom i sidom. ”

Šef amerièke delegacije, zamenik sekretara za finansije, Semjuel Bodman, takodje je podržao širenje aktivnosti banke prema istoku, gde bi pružanje zajmova trebalo da se koncentriše na kompanije manje i srednje velièine. Bodman je na konferenciji za štampu rekao da SAD takodje podržavaju nedavnu odluku banke da smanji obim zajma Uzbekistanu zbog zabrinutosti u vezi sa ljudskim pravima. On je takodje najavio amerièku podršku Mongoliji kako bi se ta zemlja kvalifikovala za zajmove Evropske banke za obnovu i razvoj. Evropska banka za obnovu i razvoj izdala je izveštaj o ekonomskom rastu za ovu godinu i predvidela da æe on izneti 4,9 odsto u tom regionu, što æe predstavljati šestu uzastopnu godinu ekonomskog rasta.

XS
SM
MD
LG