Linkovi

Španci se povlaèe iz Iraka - 2004-04-19


Dan pošto je zvanièno preuzeo dužnost, odnosno svega nekoliko sati pošto je njegov kabinet položio zakletvu, premijer Sapatero se juèe pojavio na televiziji i objavio da je naredio svom novom ministru odbrane Hoseu Bonu da preduzme neophodne mere za povlaèenje španskih trupa iz Iraka što je pre moguæe i uz najveæe raspoložive mere bezbednosti. Posle izborne pobede njegove Socijalistièke partije, prošlog meseca, Sapatero je rekao da æe povuæi španske vojnike ako do 30. juna ne budu stavljeni pod komandu Ujedinjenih nacija. U svom juèerašnjem govoru na televiziji on je objasnio zašto je odluèio da deluje i pre tog roka:

Sapatero je rekao da, na osnovu informacija prikupljenih tokom proteklih nekoliko nedelja, nema nagoveštaja da æe Ujedinjene nacije usvojiti rezoluciju kojom bi se ispunili uslovi koje je odredio za ostanak španskih vojnika u Iraku. On je rekao da æe se danas pojaviti pred parlamentom kako bi objasnio tu svoju odluku. Medjutim, Sapatero se posebno potrudio da istakne da æe Španija ostati odana èlanica svih saveza i da æe ispunjavati svoje obaveze prema medjunarodnim misijama èuvanja mira i bezbednosti.

Vodja glavne opozicione Narodne stranke, Mariano Rahoj, koji je na tom položaju zamenio bivšeg premijera Hosea Mariju Asnara, rekao je da je ta odluka doneta na brzinu i bez konsultacija sa parlamentom, u trenutku kada se u Ujedinjenim nacijama ulažu napori oko formulisanja rezolucije. Rahoj je dodao da Sapaterova odluka pokazuje nedostatak solidarnosti sa saveznièkim državama, koje takodje imaju vojnike u Iraku. Iako ankete pokazuju da se ogromna veæina Španaca protivila Sjedinjenim Državama predvodjenom ratu u Iraku, Asnarova vlada je poslala svoje vojnike prošle godine, posle invazije, da pomognu u stabilizaciji situacije. Sapatero je neprestano kritikovao upornu Asnarovu podršku politici amerièkog predsednika Buša u Iraku. Povlaèenjem španskih vojnika on æe ispuniti jedno od najveæih obeæanja datih tokom kampanje. Reagujuæi na ovu odluku novog španskog premijera, jedan amerièki funkcioner je rekao da ona ne predstavlja iznenadjenje i izrazio oèekivanje da æe je Španija sprovesti na, kako se izrazio, ”koordinisan, odgovoran i organizovan naèin.“

XS
SM
MD
LG