Linkovi

Kondoliza Rajs : Predsednik Sjedinjenih Država ne pregovara sa teroristima - 2004-04-18


Sjedinjene Države neæe pregovarati sa otmièarima koji drže jednog amerièkog taoca u Iraku, izjavila je savetnica za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs. Iz Bele kuæe izveštava novinarka Glasa Amerike, Pola Vulfson:

Po reèima Kondolize Rajs, administracija predsednika Buša æe preduzeti sve što je moguæe za oslobaðanje talaca, ali neæe ulaziti ni u kakve pregovore sa otmièarima:

“Predsednik Sjedinjenih Država ne pregovara sa teroristima.”

Kondoliza Rajs je u nekoliko juèerašnjih intervjua bila upitana da li bi Sjedinjene Države bile spremne na razmenu zarobljenika. U programu “Ove nedelje” televizijske mreže ABC, Rajsova je rekla da se otmica talaca mora posmatrati u širem kontekstu:

“To su lojalist bivšeg režima i neki strani teroristi koji vrše napade na proces napredovanja u Iraku. Oni žele da zastraše nas i naše saveznike”, rekla je Kondoliza Rajs u informativnim programima nekoliko amerièkih televizijskih mreža u kojima je komentarisana i najnovija knjiga urednika “Vašington posta”, Boba Vudvorda o politici Bušove administracije prema Iraku. Vudvord je stekao slavu izveštavanjem o skandalu Votergejt tokom 70-tih, koji je doveo do ostavke bivšeg predsednika Rièarda Niksona. Nova knjiga se odnosi na dogaðaje koji su prethodili ratu sa Irakom, odnosno èinjenicom da su pripreme za invaziju te zemlje zapoèete odmah posle teroristièkih napada 11. septembra 2001. Kondoliza Rajs je, u programu“Vesti nedeljom” televizijske mreže FOKS, rekla da je adminstracija poèela da razmatra vojne opcije u novembru te godine.

“Krajem novembra akcije u Avganistanu privoðene su kraju i predsednik je poèeo da se okreæe drugim stvarima koje su bile vezane za udarac i pretnju koja se pokazala sa teroristièkim napadom 11. septembra.“ Rajsova je istakla da su najneprijateljskiji odnosi Amerike na Bliskom Istoku bili sa Sadamom Huseinom i da je predsednik želeo da razmotri sve moguæe opcije pre nego što se obratio Ujedinjenim nacijama. Pristup predsednika Buša opasnosti terorizma postala je kljuèno pitanje u amerièkoj predsednièkoj predizbornoj kampanji. No, dok Kondoliza Rajs brani politiku administracije, demokratski predsednièki kandidat senator Džon Keri nastavlja sa svojim kritikama Bele kuæe. U programu “Susret sa štampom” televizijske mreže NBC, Keri je ustvrdio da je predsednik Buš zanemario amerièke saveznike, i da se te zemlje sada zato ustežu da pruže svoju pomoæ:

“U tome se sastoji dilema. To je upravo glib u koji su nas predsednik Buš i njegova administracija uveli.“

Senator iz Masaèuzetsa je još rekao da je diplomatija Bušove administracije “zapanjujuæe neefikasna” i istakao da ukoliko bude izabran za predsednika da æe se založiti a multilateralnu politiku.

XS
SM
MD
LG