Linkovi

Ivan Gasparoviè pobedio u drugom krugu predsednièkih izbora u Slovaèkoj - 2004-04-18


Slovaci su u subotu odluèili da narednih pet godina na èelu države bude nekadašnji predsednik parlamenta, lider vanparlamentarnog Pokreta za demokratiju Ivan Gasparoviè. Predsednik slovaèkog parlamenta, Ivan Gasparoviè neoèekivano je osvojio pobedu u drugom krugu predsednièkih izbora. Kako iz Budimpešte izveštava dopisnik Glasa Amerike Stefan Bos, Gasparoviè je porazio svog bivšeg mentora, Vladimira Meèiara, osvojivši oko 60 posto glasova:

63- godišnji novo izabrani predsednik, koji je arhitekta ustava za Slovaèku kad se 1993.godine odvojila od Èeške, bio je oèigledno iznenadjen sopstvenom pobedom. U govoru održanom na slovaèkom radiju, Gasparoviè je rekao da je oèekivao da æe vladin predsednièki kandidat, ministar inostranih poslova Eduard Kukan, biti izabran u prvom krugu izbora da bi se zatim suoèio sa bivšim premijerom Vladimirom Meèiarom.

“Interesantno je da sam uspeo da uzmem Kukanovo mesto. Nisam to oèekivao. “

Vladimir Meèiar, bivši bokser, koji se nadao da æe se vratiti na politièku scenu pošto je 1998. izgubio položaj, takodje, je oèekivao da æe iæi u drugi krug sa Kukanom. On je izjavio, da æe u tom sluèaju, verovatno osvojiti pobedu jer su ekonomske reforme Kukanove vlade desno od centra bile veoma nepopularne u zemlji od preko pet miliona gradjana. Mada je taj položaj pretežno ceremonijalne prirode, presednik Slovaèke ima pravo veta nad zakonodavnim telom i povodom odluka o reformama koje preporuèuju zapadne institucije. Novo izabrani predsednik Gasparoviæè, koji je oženjen i ima dvoje dece, kaže da niko nema razloga da strahuje od njega. Slovaèki politièki analitièar Ivo Samson se slaže. On kaže da zapadne diplomate smatraju da æe sa Gasparovièem biti lakše saradjivati no sa Meèiarom.

“Naravno postoji odredjena razlika izmedju premijera Meèiara i Gasparovièa. Gasparoviè je praktièno nepoznat u inostranstvu.“

Pošto su odbacili kandidata iz prve runde iz redova manjinske desno od centra vlade Mikulara Džurinde, neki slovaèki biraèi kažu da su, u drugom krugu izbora morali, od dva loša kandidata, da izaberu èoveka koji æe predsedavati ulasku njihove zemlje u Evropsku uniju prvog iduæeg meseca.

XS
SM
MD
LG