Linkovi

Šaron se zahvalio izraelskoj armiji za  ”uspešnu operaciju ubistva Rantisija“ - 2004-04-18


Izraelski premijer Arijel Šaron je izjavio da æe nastaviti da traga za svim liderima Hamasa i da æe vršiti dalji pritisak za svoj plan za povlaèenje Izraela sa nekih palestinskih oblasti. On je to obeæao nakon juèerašnjeg ubistva lidera Hamasa Abdela Aziza Rantisija.

Šaron je zapoèeo sastanak kabineta zahvalivši se izraelskoj armiji za kako je rekao ”uspešnu operaciju ubistva Rantisija“. Taj lider Hamasa je smrtno ranjen u juèerašnjem raketnom napadu na njegov automobil. Dva njegova telohranitelja su ubijena na mestu. Hiljade šokiranih Palestinaca pridružile se pogrebnoj povorci u Gaza sitiju. Lideri Hamasa su se zarekli da æe izvršiti osvetnièke napade na Izrael. Šaron je rekao da æe se nastaviti izraelska politika pokušaja da se pospeši politièki proces i istovremeno vrše napadi na teroristièke lidere. On se nada da æe prikupiti podršku za svoj plan da se povuèe iz Pojasa Gaze i delova Zapadne obale pre referenduma njegove vladajuæe Likud stranke iduæeg meseca. Premijerov predstavnik, Ranan Gisin je rekao da je ubistvo Rantisija samo deo šireg plana da se uhvate ili ubiju svi lideri Hamasa:

“ Pošto nismo uspeli da ga izvedemo pred lice pravde, mi smo izvršili pravdu nad njim i to æemo uèiniti sa ostalim liderima te teroristièke organizacije. “

Hamas je na listi teroristièkih grupa koju izdaje Stejt Department. Ta grupa je sprovodila èeste samoubilaèke bombaške i druge napade u kojima su poginule stotine Izraelaca. Izrael tvrdi da je Rantisi direktno odgovoran za neke od tih žrtava i da to opravdava njegovo ubistvo. Plaestinski premijer Ahmed Kureia je izjavio da æe izraelska politika ubistva Rantisija i drugih lidera Hamasa samo dovesti do novog krvoproliæa.

” Nema sumnje da je to krivièno delo vredno osude. Siguran sam da je to korak kojim Izrael namerava da eskalira nasilje u ovom reginu.“

Hamas je obeæao da æe osvetiti smrt Rantisija i duhovnog lidera te grupe, Šeika Ahmeda Jasina, koji je ubijen u sliènom izraelskom raketnom napadu pre tri nedelje. Rantisi je stao na èelu Hamasa u Pojasu Gaze posle ubistva Ahmeda Jasina.

Reakcije arapskih zemalja na ubistvo Abdela Aziza Rantisija

Arapski lideri su oštro osudili izraelsko ubistvo lidera Hamasa Abdela Aziza Rantisija rekavši da je izraelska politika ovakvih atentata preti miru i bezbednosti u čitavom regionu.

Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa je okarakterisao ubistvo lidera Hamasa kao ”državni terorizam“, istakavši da će se njime orhrabriti novi talas nasilja. Predstavnik Arapske lige Hosam Zaki objašnjava:

“Reakcija generalnog sekretara je da je ovo još jedan pokušaj, još jedno ubistvo, još jedna operacija državnog terorizma koju sprovodi izraelska vlada i koja treba u potpunosti da bude osudjena. “

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Bahrain i Jordan ukazuju da je ubistvo Rantisija, koji je tek na položaju zamenio, prošlog meseca ubijenog lidera Hamasa, Ahmeda Jasina, krivično delo koje krši medjunarodne konvencije. Palestinski premijer je otišao korak dalje, direktno povezavši izraelsku akciju za kako je rekao ”ohrabrenje od strane Amerike“. Podvukavši da je Izrael ubio lidera Hamasa samo dva dana nakon sastanka izraelskog premijera Ariela Šarona i predsednika Buša, Zaki je rekao da mnogi u arapskom svetu u tome vide vezu. Juče je Arapska liga jednoglasno odbacila novu politiku Sjedinjenih Država kojom se odobrava Šaronov plan, rekavši da će taj plan verovatno osujetiti mirovni proces na Bliskom istoku. Palestinci kažu da žele kompletno povlačenje Izraela sa svih teritorija okupiranih tokom rata 1967.godine.

XS
SM
MD
LG