Linkovi

Buš : Produžiti važenje zakona o anti terorizmu - 2004-04-17


Amerièki patriotski akt je prvi zakonski odgovor na teroristièke napade 2001.godine. Kongres je uklonio prepreke za razmenu informacija izmedju snaga reda i obaveštajnih agencija, èime je olakšano rukovodjenje u pronalaženju osumnjièenih terorista. Zabrinutost zbog moguæe zloupotrebe toga u politièke svrhe, postavila je zakon kao jedno od najvažnijih pitanja predizborne kampanje. Pojedine odredbe zakona prestaæe da važe sledeæe godine, a predsednik Buš smatra da bi to moglo naciju da stavi u opasnost.

« Odbacivanje zakona moglo bi da oduzme snagama reda i obaveštajnim agencijama neophodna sredstva u ratu protiv terorizma, i predstavljalo bi namerno slepilo pred postojeæom opasnošæu».

U svom obraæanju, senator iz Masaèusetsa Džon Keri izjavio je da je predsednik Ameriku uèinio manje sigurnom zato sto nije uspeo da internacionalizuje napor u Iraku. Iako amerièke trupe ne mogu tek tako da se povuku iz Iraka, on je naglasio da pridržavati se kursa, ne znaèi da se treba tvrdoglavo pridržavati dokazano pogrešnog kursa.

XS
SM
MD
LG