Linkovi

Bler: Obe stvari treba postiæi: podršku veæine Iraèana i vojnu pobedu - 2004-04-17


Britanski premijer Toni Bler izjavio je da æe Palestinci izgubiti priliku da poènu da grade sopstvenu državu , ukoliko nastave da odbijaju plan izraelskog premijera za povlaèenje iz pojasa Gaze i delova Zapadne obale. U današnjem intervjuu BBC-iju, Bler je takodje govorio i situaciji u Iraku. Premijer Toni Bler je izjavio je da je medjunarodni mirovni plan za Bliski istok održiv, uprkos kontraverzi oko izraelske namere da ukloni jevrejska naselja iz pojasa Gaze i delova Zapadne obale. Palestinski zvaniènici odbacili su izraelski plan zato što æe pojedina velika jevrejska naselja ostati ne dirnuta na Zapadnoj obali, dok palestinske izbleglice neæe moæi da povrate svoje kuce i zemlju na podrucjima koji su sada u Izraelu. Podrška amerièkog predsednika planu, rasplamsala je gnev Palestinaca. Medjutim, britanski premijer koji je juèe u Vašingtonu razgovarao sa predsednikom Bušom, izjavio je da bi Palestinci trebalo da razmotre predlog Izraela za povlaèenje kao šansu za poèetak izgradnje sopstvene države.

« Zaista, razumna reakcija medjunarodne zajednice bi bila da kaže Palestincima: U redu. Mi æemo vam pomoæi ekonomski, politièki i bezbednosno da zapoènete da pravite palestinsku upravu, sposobnu da sprovodi vlast i vodi državu. Naravno da to nije mapa za mir medjunarodnog kvarteta, ali je put ka njemu. To nije završen sporazum, ali predstavlja šansu za poèetak rada na izgradnji države».

Medjunarodna mapa za mir na Bliskom Istoku, koju su sastavile Sjedinjene Države, Evropska Unija, Ujedinjene Nacije i Rusija, predvidja uspotavljanje palestinske drzave do 2005. godine i bezbednosne garancije Izraelu. Osvrèuæi se na Irak, Bler je odbio da karakterise da tamošnja amerièka vojna taktika dovodi do nepotrebnih civilnih žrtava, kao što su kritikovali i pojedini bivši visoki britanski zvaniènici. On je rekao da je koalicija suoèena sa teškim izazovima u Iraku u borbi, sa kako je rekao, fanaticima, ekstremistima i teroristima, ali da se tome nije pridružilo civilno stanovništvo.

« Obe stvari treba postiæi: podršku veæine Iraèana i vojnu pobedu. Ako imate situaciju kao u Faludži , gde je èetvoro ljudi izvuèeno iz svojih kola, brutalno ubijeno i na kraju masakrirano, ne možete sedeti i ne uraditi ništa. Time bi ste celoj zemlji oglasili da ste slabi. Sa druge strane, treba rešiti situaciju sa sunitskom zajednicom, i obezbediti da sve tri zajednice, Kurdi, suniti i šiiiti medjusobno saradjuju. To je izuzetno težak zadatak».

Britanski premijer je rekao da ne žali zbog prikljuèenja invaziji na Irak, iako nije pronadjeno oružje za masovno uništenje, što je bio za Britaniju glavni razlog za ulazak u rat. Bler je istakao da je tim koji traga za zabranjenim oružjem, ustanovio brojna kršenja rezolucije Saveta bezbednosti, i da su te povrede opravdale invaziju na Irak.

XS
SM
MD
LG