Linkovi

Nastavljeni pregovori u Faludži - 2004-04-17


Amerièki vojnik kojeg su oteli iraèki pobunjenici, izgleda da je u dobrom stanju. U meðuvremenu amerièki zvaniènici nastavljaju direktne razgovore sa predstavnicima u Faludži u cilju okonèanja nasilja u tom gradu.

Amerièke vlasti pregledale su video snimak sa 20-godišnjim redovom Kitom Metju Mopenom nestalog u petak, zakljuèivši da vojnik dobro izgleda i da nije bio podvrgnut muèenju. Na videosnimku se vidi kako je amerièki vojnik okružen sa nekoliko maskiranih naoružanih ljudi, koji zahtevaju oslobaðanje iraèkih zatvorenika. U meðuvremenu, jedan amerièki diplomata se pridružio timu iraèkih pregovoraèa koji veæ drugi dan vode razgovore u uporištu sunitskih Arapa u Faludži. Predstavnik amerièke koalicije, Den Sinor je tim povodom izrazio optimizam, ali i ukazao da vreme istièe:

“Ohrabreni smo onim što smo èuli od predstavnika Faludže. Njihove namere pružaju nadu, ali postavlja se pitanje da li mogu predloženo i da ispune. Ukoliko mogu, pitanje je da li to mogu da uèine na ekspeditivan naèin?” - rekao je Sinor.

U meðuvremenu, napetosti se nastavljaju u svetom šiitskom gradu Nadžafu, gde koalicione snage zahtevaju da milicija radikalnog šiitskog sveštenika Moktada al-Sadra položi oružje. Predstavnik al-Sadra, traženog u vezi prošlogodišnjeg ubistva jednog umerenog šiitskog sveštenika, izjavio je pred novinarima da se amerièka strana prepreèila pregovorima. Senor kaže da je koalicija svoje zahteve jasno predoèila:

“Mi želimo da u Iraku bude sprovedena vladavina zakona. Nema mesta nezakonitim milicijama i nasilju rulje. I nema mesta pojedincima niti organizacijama koje smatraju da mogu da preuzmaju vladine zgrade i vlasništvo”, naveo je portparol amerièke koalicije.

Senor je još saopštio da amerièka strana ne vodi nikakve direktne razgovore sa Moktadom al-Sadrom niti sa njegovom milicijom.

XS
SM
MD
LG