Linkovi

Predsednièki izbori u Srbiji - 2004-04-16


Glavni i odgovorni urednik RTV B-92 Veran Matiæ izjavio je u Amerièkom institutu za mir da veruje da bi vodja radikala Tomislav Nikoliæ lako mogao da pobedi na predsednièkim izborima koji su zakazani za 13. jun. Radikali, bivši saveznici srpskog diktatora Slobodana Miloševiæa, najveæi su dobitnici na decembarskim parlamentarnim izborima na kojima su osvojili više od 25 % glasova. Medjutim, uprkos njihovoj pobedi, radikali su u opoziciji i nisu deo nove koalicione vlade na èijem èelu je umereni reformista i bivši predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica. Politièki analitièar Obrad Kesiæ slaže se da bi Nikoliæ mogao da bude izabran za predsednika, možda èak i u prvom krugu glasanja.

«Lièno mislim da æe možda, ukoliko stvar posmatramo iz nekakvog šizofrenog ugla, Srbija u nekom smislu profitirati Nikoliæevom pobedom. Zato što æe sadašnja vlada i Koštunica morati da obrate više pažnje na zahteve Zapada. Zato što postoji opasnost da æe radikali, ukoliko ova vlada padne, biti u moguænosti da oforme novu. I ne samo što æe imati predsednika, koji ima simbolièna ovlašæenja, veæ æe i formirati vladu».

Veran Matiæ je zabrinut da æe Koštunièina vlada da padne ukoliko Nikoliæ bude izabran za predsednika.

«Ako bismo imali situaciju u kojoj bi G 17 plus, jedna od koalicionih partija, napustila vladu nakon Nikoliæeve pobede, tada bismo teoretski mogli da imamo nove izbore. Medjutim mi sada imamo veliku moguænost da ujedinimo sve demokratske partije za ove izbore.»

Politièki analitièar Damjan Krnjeviæ-Miškoviæ veruje da æe sadašnja vlada ostati zajedno èak i ako Nikoliæ postane predsednik.

«To je u interesu svih partija koje su u vladi, ali i onih koje je podržavaju ali nisu u njoj, kao što su Miloševiæevi socijalisti. Oni shvataju da brzo gube popularnost.»

Veran Matiæ je pesimista u pogledu Srbije i objašnjava da je zemlja sve izolovanija i bez jasne vizije za buduænost. Matiæ je zabrinut i zbog nerešenog statusa Kosova i zapaža sve veæe secesionistièke tendencije u nekim delovima Srbije.

XS
SM
MD
LG