Linkovi

Približava se predaja suvereniteta Iraku - 2004-04-16


Kako se bliži predaja suvereniteta Iraku, 30. juna, manje frakcije u nekim gradovima nastoje da uguše demokratiju i prigrabe vlast. U nekim mestima, ostaci bivšeg režima Sadama Huseina, napadaju Iraèane i koalicione snage. U drugim, napade podstièe Muktada al-Sadr, samozvani šiitski verski lider, koga podržavaju i Iranci. Za al-Sadrom je raspisana poternica u vezi sa ubistvom uglednog šiitskog sveštenika u aprilu 2003. godine, Abdule Madžida al-Hoija. Al-Sadr koristi svoju privatnu miliciju, poznatu pod imenom Mahdijeva vojska, da bi zatvorio škole u Bagdadu i sproveo demonstracije protiv koalicije. “Vratite se svojim kuæama”, naložila je milicija ðacima i studentima. “To me je podsetilo na stari režim”, rekao je jedan student. “Taj režim je radio iste stvari.” Predstavnik glavnog poglavara iraèkih šiita, velikog ajatole Alija Sistanija, osudio je al-Sadrove “akte sabotaže, haosa i preuzimanja društvene svojine”. Predsednik Džordž Buš je rekao da koalicija “pronalazi neprijatelje i bori se njima”.

“U Faludži, marinci u Operaciji oprezna rešenost, preuzimaju incijativu od al-Sadrove milicije. Naša odluèna akcija æe se nastaviti sve dok se ne poraze neprijatelji demokratije”, rekao je predsednik Buš. Šiitski ekstremisti, bivši elementi režima i strani teroristi, nastoje da silom odrede razvoj dogadjaja u Iraku i spreèe Iraèane da odluèe o svojoj buduènosti. “Takve planove”, rekao je predsednik Buš, “neprijatelji slobode neæe ostvariti. Suverenitet Iraka æe biti obnovljen 30.juna.”

“Obnova suvereniteta æe obeležtiti poèetak nove vlade i kraj administrativnih dužnosti koalicije. Medjutim, predanost koalicije Iraku æe se nastaviti. Nastaviæemo da pomažemo iraèkom narodu da obnovi svoju privredu, koja je potkopana tokom decenija diktature i korupcije“, rekao je amerièki predsednik, naglasivši da æe “koalicija biti uz iraèki narod koliko god to bude potrebno, da bi obezbedila da mlada demokratija bude stabilna, sigurna i uspešna”.

XS
SM
MD
LG