Linkovi

Buš i Bler podržavaju plan Ujedinjenih nacija za prenos politièke vlasti u Iraku - 2004-04-16


Predsednik Buš je pozdravio plan koji priprema specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Lakdar Brahimi na osnovu kojeg bi se raspustio iraèki Vladajuæi savet koji su imenovale Sjedinjene Države i umesto njega, do 1. jula, uspostavila Prelazna vlada.

“Brahimi je odredio put ka uspostavljanju Prelazne valde koji je uglavnom prihvatljiv za iraèki narod.”

Prelazna vlada koju bi odredile Ujedinjene nacije bi povela Irak ka izborima u januaru 2005, dok bi koalicione trupe ostale da obezbeðuju bezbednost u zemlji. Premijer Toni Bler je istakao da je to šansa da se krene napred - ka slobodnom i bezbednom društvu.

“U novom Iraku æe se otvoriti moguænosti za sve graðane, bez obzira na nacionalno ili versko poreklo, ali se neæe tolerisati niti æe se praviti kompromis sa onima koji žele da upropaste buduænost veæine koja poštuje zakone u Iraku.”

Ovomeseèni porast nasilja u Iraku je za oba lidera pokrenuo pitanja prenosa politièke vlasti. Predsednik Buš je rekao da neodustajanje od 30. juna kao roka za prenos vlasti pokazuje da je koalicija došla u Irak da bi ga oslobodila, a ne da bi ga okupirala.

“Nijedan graðanin Amerike ili Britanije ne bi želeo da vlast u njihovoj zemlji bude u rukama stranaca. To ne žele ni Iraèani. To je razlog zbog kojeg æemo se držati 30. juna kao roka za prenos vlasti. To æe pokazati iraèkom narodu da naša koalicija nema interes da ga okupira.”

Premijer Bler je kod kuæe bio izložen pritisku da se suprotstavi amerièkom predsedniku u pogledu taktike Sjedinjenih Država u Iraku, koju je kritikovalo i dvoje bivših visokih zvaniènika kao preterano nasilnu i kontraproduktivnu. Bler je rekao da je svrha vojne akcije stvaranje bezbedne situacije u kojoj bi mogli da se ostvare politièki ciljevi.

“Naravno da æe tu biti otpora. Sada imamo otpor koji pružaju izdvojeni terorisit u Faludži i pristalice Muktade al-Sadra u Nadžafu. Izaæi æemo na kraj i sa jednima i sa drugima, uz pravu ravnotežu odluènosti pred terorom i jasne ponude celom iraèkom narodu, ukljuèujuæi i one koji bi mogli da budu naklonjeni kršenju zakona.”

Premijer Bler se juèe u Njujorku, pre dolaska u Vašington, sastao i sa generalnim sekretrom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom. Britanski premijer je potvrdio da i on i predsednik Buš, podržavaju novu rezoluciju Ujedinjenih nacija, koja bi olakšala iraèku politièku tranziciju.

XS
SM
MD
LG