Linkovi

Strani borci se i dalje uvlaèe u Irak iz Irana i Sirije - 2004-04-16


Strani borci se i dalje uvlaèe u Irak iz Irana i Sirije i biæe potrebna dodatna sredstva za stabilizaciju zemlje, izjavio je naèelnik združenog štaba amerièkih oružanih snaga general Rièard Majers. General Majers kaže - kako se doslovno izrazio - da je “èinjenica” da sirijski i iranski pobunjenici prelaze u Irak radi destabilizovanja situacije. Amerièki general, koji je juèe nenajavljeno stigao u Irak da bi ocenio otpor iraèkih sunita i sukob šiita sa koalicionim snagama, izrazio je uverenje da su mnogi pobunjenici besni zbog napretka koji se postiže ka samoupravi u Iraku.

“Smatram da je taj uspeh razlog sadašnje situacije, jer ekstremisti ne žele napredak. Oni su suprotstavljeni onima koji veruju u slobodu i samo-odreðenje i više bi voleli uspostavljanje režima koji je postojao u Avganistanu ili pre rata u Iraku. Njihova frustracija je doprinela sadašnjoj situaciji.”

Oko 2500 koalicionih vojnika je opkoliko grad Nadžaf, u kojem je Muktada al-Sadr. Amerièke snage su se zarekle da æe ga ubiti ili uhvatiti zbog toga što je podsticao nasilje protiv koalicije. Jedan iraèki sudija izdao je poternicu za njegovo hapšenje u vezi sa prošlogodišnjim ubistvom jednog njegovog verskog rivala. U meðuvremenu, jedan od èetvorice otetih italijanskih državljana je ubijen. To je prvo ubistvo jednog taoca od poèetka otmica stranaca u Iraku. Troje japanskih talaca je osloboðeno posle sedam dana zatoèeništva i pretnji da æe biti spaljeni živi - ukoliko Japan ne povuèe svoje vojnike iz Iraka.

XS
SM
MD
LG