Linkovi

Oslobođeno troje Japanaca - 2004-04-15


Troje Japanaca otetih u Iraku prošle nedelje, oslobođeno je po svemu sudeći bez povreda, samo dan posle pogubljenja jednog italijanskog taoca. O tome izveštava dopisnik Glasa Amerike Nik Simioni.

Radosni rođaci troje japanskih civila su na vestima iz Bagdada videli da su im najbliži oslobođeni. Otmičari su taocima pretili smrću, ukoliko Japan ne povuče svojih 500 vojnika iz Iraka, što je Tokio odbacio. Međutim, taoci iz drugih zemalja još nisu oslobođeni. Jedan od četvorice Italijana otetih početkom nedelje u blizini Faludže, juče je ubijen. Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Ričard Majers, saopštio je da će na dužnost u Irak ubzo biti upućeno još američkih vojnika, posle zahteva komandanata na terenu da im se obezbede dodatne trupe.

“General Abizejd i general Sančez traže dodatne trupe imajuæi u vidu sadašnju situaciju u Iraku, i te trupe - kao i do sada - biæe stavljene na raspolaganje našim komandantima na terenu.”

Koalicija koju predvode Sjedinjene Države je suoèena sa šiitskim buntom na jugu Iraka, a bori se i sa sunitskim milicijama u gradovima zapadno od prestonice. U borbama tokom ovog meseca je poginulo više Amerikanaca nego u bilo kojem periodu otkako je pre više od godinu dana saopšteno da su glavne bitke završene.

Italijani međutim, za razliku od Japana, danas oplakuju smrt jednog od svojih sunarodnika koji je bio otet u Iraku. To je prvo poznato pogubljenje nekog taoca u toj zemlji - posle serije otmica proteklih dana. Ipak, Italijanska vlada se zariče da neće povući vojnike iz Iraka i da neće pokleknuti pred takvim zahtevima.

Italijani su bili zaprepašćeni kada im je kasno sinoć, u okviru jedne političke emisije državne televizije, ministar inostranih poslova Franko Fratini otkrio vest o pogubljenju 36-ogodišnjeg Fabricija Kvatročija. Ministar je saopštio gledaocima da je italijanski ambasador u Dohi video video snimak njegovog ubistva dostavljen televizijskoj stanici “Al đezira”. Ista stanica je pre dva dana i prikazala snimak italijanskih talaca koji drže pasoše i izgovaraju svoja imena.

Otmičari su ubili Kvatročija, a ministar inostranih poslova Fratini je rekao da je on umro kao heroj.

Fratini je objasnio da je Kvatroči, kada su ubice prislonile pištolj na njegovu glavu, pokušao da strgne povez sa očiju i uzviknuo da će “sada da im pokaže kako umire jedan Italijan”. Rođaci ostale trojice Italijana, koji su u Iraku u ponedeljak oteti kao pripadnici jednog privatnog obezbeđenja, sada su u velikom strahu. Frančesko Kupertino je brat jednog od talaca.

On objašnjava da je Kvatorči bio prvi, i da će ako sve to ne prestane, potom stradati drugi, pa treći i tako redom. Otmičari prete da će pobiti i preostalu trojicu Italijana ukoliko Italija ne povuče svoje vojnike iz Iraka, ako ne dobiju zvanično izvinjenje za navodno italijansko vređanje islama i ako se ne oslobode svi verski zatvorenici u Iraku. Međutim, Italijanska vlada je saopštila da nije spremna na pregovore. Premijer Silvio Berluskoni je izjavio da su “otmičari uništili jedan život, ali nisu uzdrmali naše vrednosti ili predanost miru”. I Vlada i opozicija u Italiji su složni u osudi ubistva.

Ovaj senator je izjavio da Italija ne može da ustukne pred ucenom i terorom i fanaticima koji žele da rašire strah i Italijom i svetom. Italijanska vlada tvrdi da će se rad italijanskih trupa u Iraku nastaviti, a ministar inostranih poslova je rekao da je povlačenje trupa nezamislivo, jer bi značilo pobedu terorizma, građanski rat i poraz iračkog naroda.

XS
SM
MD
LG