Linkovi

Rokovi za suverenitet Iraka - 2004-04-15


U Iraku je postignuto mnogo uspeha otkako je pre godinu dana zemlja oslobodjena tiranije Sadama Huseina. Medjutim, neprijatelji slobode još nastoje da destabilizuju Irak. “Nasilje koje smo videli”, rekao je predsednik Džordž Buš, “predstavlja borbu za vlast ekstremnih i nemilosrednih elementa. Nije reè o gradjanskom ratu, niti o opštem ustanku.” Ostaci režima Sadama Huseina, islamski ekstremisti i strani teroristi, imaju zajednièki cilj: da oteraju koaliciju iz Iraka i liše slobode iraèki narod. Medjutim, predsednik Buš je rekao da koalicija neæe odustati od svog cilja: da preda vlast iraèkom narodu, do 30. juna ove godine.

”30. juna, kada se podigne zastava slobodnog Iraka, iraèki funkcioneri æe preuzeti potpunu odgovornost nad ministarstvima. Tog dana, stupiæe na snagu privremeni administrativni zakon, kao i povelja o pravima, što æe biti bez presedana u arapskom svetu”, rekao je amerièki predsednik. Izbori za nacionalnu skupštinu biæe održani do januara 2005. godine. Oni koji budu izabrani u iraèku nacionalnu skupštinu, sastaviæe stalni Ustav. Do oktobra 2005, održaæe se referendum o novom iraèkom Ustavu. Vremenski rok je važan, rekao je predsednik Buš, pošto Iraèani žele da što pre uspostave svoju upravu. “Kao ponosna i nezavisna zemlja”, rekao je on, “Iraèani ne podržavaju beskrajnu okupaciju, niti to žele SAD.”

”Mi nismo imperijalna sila, što mogu da potvrde zemlje Evrope i Azije. Cilj Amerike u Iraku je ogranièen, ali i jasan: želimo nezavisan, slobodan i bezbedan Irak”, rekao je predsednik Buš. “Obnova suvereniteta”, objasnio je predsednik, ”zahteva da mi pokažemo da imamo poverenje u Iraèane, što je istina. Mnogi iraèki lideri pokazuju veliku liènu hrabrost i njihov primer æe uliti hrabrost i drugima”, rekao je predsednik Buš. Prenos vlasti takodje podrazumeva jaèanje bezbednosti. Koalicija æe i dalje imati najvažniju ulogu u spreèavanju nanošenja zla nedužnim civilima i neæe dopustiti širenje haosa i nasilja. “Ne odstupamo od svog obeèanja”, rekao je predsednik Buš.

“30. juna, suverenitet nad Iraokm æe biti predat Iraèanima.”

XS
SM
MD
LG