Linkovi

Arapsko reagovanje na govor predsednika Buša - 2004-04-15


Predsendik Buš je prekjuèe rekao da veæina Iraèana odbacuje nasilje i ukazao da su nedavne pobune šiitske milicije sveštenika Moktade al-Sadra i nasilje u Faludži delo manjinskih ekstremnih elemenata u Iraku. Predsednik Buš je obeæao da æe uputiti veæi broj vojnika u Irak, ako to bude potrebno. Medjutim, predstavnik Arpaske Lige, Hosam Zaki, rekao je da arapski lideri ne veruju da je potrebno snažnije prisustvo koalicionih snaga.

“Ne izgleda nam da je Iraku potreban dodatni broj vojnika; izgleda nam da je potrebna politièka vizija, jasna vizija politièkog rešenja, a ne veæi broj vojnika i stoga smatram da treba da se usredsredimo na politièka, a ne vojna rešenja.”

Predsednik Buš je takodje rekao da je slobodni Irak primer reformistima širom Bliskog istoka. Mada se mnoge arapske vlade opiru amerièkim pozivima za uspostavljanje demokratskih uprava i reformi u regionu, Zaki je rekao da su arapski lideri saglasni da bi Irak trebalo da bude slobodno i demokratsko društvo.

“Ako se misli da su arapske zemlje na neki naèin zastrašene ili inhibirane demokratskim Irakom, to uopšte nije taèno i to nije naše gledište. Naše gledište je da se do demokratskog Iraka dolazi preko slobodnog i nezavisnog Iraka i zemlje gde su gradjani bezbedni i mogu da odluèuju o svojoj buduænosti bez bojazni od tiranije, a ako ne možemo da ostvarimo prvo, onda nema ni drugog. To je ono što želimo za iraèki narod. ”

Bivši sekretar Arapske lige, Esmat Abdel Megid, rekao je da predsednik Buš mora da ubedi svetsku zajednicu da je situacija u Iraku pod kontrolom.

“Èinjenice su drugaèije i smatram da situacija u Iraku postaje sve složenija svakog dana, što je žalosno”.

Neki analitièari kažu da tvrdnja predsednika Buša da je preventivni rat protiv Iraka bio nužan zbog toga što pre teroristièkih napada na SAD, 11-tog septembra 2001 godine, nismo bili na ratnoj nozi, mogla da stvori opasan presedan, ili èak i ohrabri druge zemlje da ignorišu medjunarodno pravo u konfliktnim situacijama. Medjutim, analitièarka, Hala Mustafa, iz Centra za politièke i strateške studije ”Al Ahram“ u Kairu, smatra da je uprkos izazovima sa kojima je suoèena Bušova administraicja njena politika imala pozitivan uticaj na region.

“Ohrabrujuæi reformu na Bliskom istoku i dalju modernizaciju , mislim da je to za dobro celog regiona, a ne samo za SAD. Ukoliko imate vise vremena i dobrih prilika da nadgradjujete, to bi bilo izvanredno za ceo region.”, rekla je Hala Mustafa.

Amerièki predsednik je takodje obeæao da æe ostati pri planiranom datumu, 30. junu, za predaju vlasti Iraèanima, i obeæao da æe do decembra 2005. godne iraèki narod izabrati stalnu vladu.

XS
SM
MD
LG