Linkovi

Ujedinjene nacije osudile nasilje na Kosovu - 2004-04-14


Visoki funkcioner Ujedinjenih nacija Žan-Mari Gieno optužio je albanske ekstremiste na Kosovu da su prošlog meseca sproveli organizovanu kampanju nasilja prema manjinama u toj pokrajini. Iz sedišta svetske organizacije u Njujorku izvestio je dopisnik Glasa Amerike, Piter Hajnlajn.

U izveštaju koji je juèe podneo Savetu bezbednosti, direktor mirovnih operacija Ujedinjenih nacija Žan-Mari Gieno rekao je da na Kosovu, pet godina po okonèanju gradjanskog rata, i dalje kljuèa nepoverenje medju tamošnjim etnièkim grupama. Prema njegovim reèima, prošlomeseèni napad na jednog srpskog mladiæa i davljenje dva albanska deèaka pokrenuli su neobuzdano nasilje albanskih ekstremista:

”Ofanziva koju su poveli albanski ekstremisti na kosovske Srbe, Rome i Haškalije bila je organizovana, široko rasprostranjena i usmerena kampanja. Napadi na kosovske Srbe dogadjali su se širom Kosova,“ rekao je Gieno. U tom nasilju poginulo je 19, a ranjeno više od hiljadu ljudi, medju kojima i preko stotinu pripadnika medjunarodne policije i mirovnih snaga. Funkcioner Ujedinjenih nacija optužio je albanska gradjanska društva da su doprinela naelektrisanoj atmosferi time što nisu osudila nasilje. Takodje je optužio albanske politièke lidere za objavljivanje saopštenja koje je doprinelo porastu napetosti. Žan-Mari Gieno je istakao da je nasilje u potpunosti izbrisalo rezultate kampanje za povratak raseljenih stanovnika Kosova svojim domovima, koja je sprovodjena uz velike teškoæe. Predstavnici Srbije i Crne Gore i Albanije, u Ujedinjenim nacijama osudili su divljaštvo prema manjinama. Ali dok je albanski ambasador Agim Nešo odao priznanje medjunarodnoj zajednici na zaustavljanju nasilja, vršilac dužnosti ambasadora Srbije i Crne Gore, Roksanda Ninèiæ, nazvala je to promašajem:

”Prisustvo medjunarodnih civilnih organizacija ima zadatak da održava red i zakon, da štiti i unapredjuje ljudska prava i osigurava bezbedan i neometan povratak svih izbeglica i raseljenih lica njihovim domovima. I jedni i drugi nisu ispunili te obaveze,“ izjavila je Roksanda Ninèiæ.

U svom odgovoru, Žan-Mari Gieno je branio medjunarodne snage na Kosovu i dodao da Ujedinjene nacije prouèavaju prošlomeseèno nasilje u nameri da preduzmu korektivne mere. Ali on je upozorio politièke lidere Kosova da sami moraju da se pozabave uzrocima jer u protivnom rizikuju ponavljanje nasilja.

XS
SM
MD
LG