Linkovi

Èejni doputovao u Kinu - 2004-04-13


Amerièki potpredsednik Rièard Èejni doputovao je u Kinu, drugu stanicu na svojoj sedmodnevnoj turneji po Aziji. Kako novinar «Glasa Amerike» Luis Ramires izveštava iz Pekinga, na sastancima potpredsednika Èejnija sa kineskim zvaniènicima, fokus æe biti na pitanjima Severne Koreje, trgovine i Tajvana.

Potpredsednik Èejni doputovao je u Peking iz Japana i odmah zapoèeo susrete sa kineskim zvaniènicima. Èejni bi sutra trebalo da se sastane sa kineskim predsednikom Hu Ðintaom. Još dok je avion potpredsednika SAD sletao na aerodrom, kineski funkcioneri su izneli najvažnije teme o kojima žele da razgovaraju. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Kong Æuan, rekao je da æe Kina zahtevati od Èejnija da SAD obustave prodaju oružja Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije.

Portparol Kong je rekao da je za Kinu najvažnije da SAD poštuju osnove prošlih dogovora, u kojima su se obavezale da æe poštovati princip takozvane «jedinstvene Kine». Meðutim, amerièki zvaniènici tvrde da æe se Èejni više usredsrediti na neka druga pitanja, kao što je zajednièko nastojanje da se okonèa kriza sa severnokorejskim nuklearnim programom i uzajamni trgovinski odnosi. Prethodna èetiri dana potpredsednik Èejni proveo je u Japanu, gde je uglavnom razgovarao o uèešæu japanskih vojnika u koalicionim snagama u Iraku. Ekstremisti u Iraku prete da æe ubiti troje japanskih talaca, a potpredsednik Èejni je odao priznanje japanskom premijeru Djunièiru Koizumiju zato što se njegova vlada nije povinovala zahtevu otmièara da se japanski vojnici povuku iz Iraka. Meðu osetljivijim temama na dnevnom redu potpredsednika Èejnija u Pekingu su i ljudska prava. Kina je nadavno saopštila da obustavlja dijalog o ljudskim pravima sa SAD, zbog toga što je Vašington na sastanku Komisije za ljudska prava UN u Ženevi, podržao rezoluciju kojom se osuðuje politika Pekinga u oblasti poštovanja ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG