Linkovi

Buš: Koalicija ne sme da posustane u Iraku - 2004-04-13


Tokom konferencije za medije, koju je održao sinoæ u Vašingtonu, Buš je priznao da su koalicione snage bile suoèene sa, kako je rekao, nekoliko teških nedelja žestokih napada sunitskih pobunjenika i radikalne šiitske milicije. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike Pola Volfson, predsednik Buš je rekao da je spreman da pošalje nove trupe u Irak ako komandanti na terenu smatraju da je to neophodno.

Predsednik je otpoèeo svoju konferenciju za medije govorom u kome je izneo amerièke ciljeve u Iraku i branio svoju politiku:

”Amerièki cilj u Iraku je ogranièen i èvrst. Nastojimo da Irak postane nezavisan, slobodan i bezbedan,“ rekao je on.

Buš je priznao da je poslednjih par nedelja bilo teško, dodajuæi da niko ne želi da vidi mrtva tela na televiziji, i da on duboko žali za poginulima. Govoreæi u trenutku kada u zemlji opada podrška njegovoj politici u Iraku, predsednik je rekao da amerièki narod mora da shvati šta je na kocki:

”Neæemo otiæi. Dovršiæemo ovaj posao. A slobodan Irak æe biti snažan udarac terorizmu,“ rekao je on. Amerièki predsednik je dodao da nedavno rasplamsavanje nasilja ne predstavlja gradjanski rat ili ustanak veæ gramzivu borbu za vlast onih elemenata koji žele da koalicija odustane. Ali on je rekao da im se ta želja neæe ispuniti.

Predsednik Buš je priznao da su koalicione snage bile suoèene sa, kako je rekao, nekoliko teških nedelja koje su im priredili sunitski i šiitski pobunjenici u Iraku. Ali on je insistirao da koalicija mora da se odupre teroristima i onima koji upražnjavaju, kako je to nazvao, ”ideologiju ubistava.“ Buš je odbacio tvrdnje da se situacija u Iraku može porediti sa Vijetnamskim ratom, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka i umesto toga rekao da Sjedinjene Države i njihovi saveznici postižu rezultate u poveæanju bezbednosti u Iraku.

Predsednik je insistirao da æe koalicija, predvodjena Sjedinjenim Državama, uprkos tekuæim nemirima predati vlast privremenoj iraèkoj vladi 30. juna, dodajuæi da je uspešan prelaz na slobodan i demokratski Irak od vitalnog znaèaja.

Amerièki predsednik je takodje rekao kako bi želeo da Ujedinjene nacije donesu novu rezoluciju kojom bi se pozvale druge zemlhje da uèestvuju u nastojanjima na smirivanju situacije u Iraku. On je dodao da æe slobodan Irak biti veoma važan za mir i bezbednost na Bliskom istoku.

Tokom konferencije, predsednik Buš je rekao da je njegova administracija bila spremna da, kako se izrazio, ”prevrne nebo i zemlju,“ kako bi spreèila teroristièke napade izvršene 11. septembra 2001. godine, samo da je znala da æe do njih doæi. Upitan da li æe se izviniti amreièkom narodu zbog naèina na koji je njegova vlada postupila prema tiim napadima, predsednik Buš je rekao da je za njih odgovoran Osama bin Laden i da zbog toga mora biti izveden pred lice pravde. On je rekao da Sjedinjene Države moraju da zadrže ofanzivan stav u ratu protiv terorizma i da amerièki funkcioneri moraju da urade sve kako bi pronašli teroriste i priveli ih pravdi.

XS
SM
MD
LG