Linkovi

Princ Hasan kritikovao amerièku okupaciju Iraka - 2004-04-13


Visoki èlan jordanske kraljevske porodice kritikovao je amerièku okupaciju Iraka. Princ Hasan je rekao da veæi broj amerièkih vojnika neæe doprineti smirivanju situacije u toj zemlji. Detaljnije u izveštaju dopisnika GA iz Londona, Majkal Dradža.

Princ Hasan je stric jordanskog kralja Abdulaha i smatra se jednim od vodeæih struènjaka za spoljnopolitièka pitanja na Bliskom Istoku. On je danas u izjavi za britanski radio rekao da ga brine da nasilje u Iraku ne izmakne kontroli.

“Okupacija podstièe otpor, a otpor izaziva ektremno nasilje od strane okupatora, što uzrokuje još veæi bol i patnju, još žešæi otpor. Reè je o spirali nasilja, bez obzira da li se radi o opštoj pobuni ili delimiènoj pobuni. Ne razumem kako, bez hvatanja u koštac sa suštinom problema, odnosno samom okupacijom, dodatni broj vojnika može da reši problem.”

Amerièki komandant za Bliski istok, general Džon Abizaid, zatražio je još 10.000 vojnika za Irak, nakon intenziviranja borbi proti ekstremista. Princ Hasan smatra da je Irak deo medjunarodnog konflikta koji se širi i u kome æe biti sve više žrtava.

“Akti terorizma, genocid, dva veæa nedavna ratna sukoba, pogibija hiljada ljudi svih rasa i vera, navode na pitanje - gde æe se nasilje zaustaviti. Sve što vidim je niz nezavršenih poslova: Avganistan, Irak, Palestina. Nije reè o Treæem svetskom ratu u kojem se bore armije raznih zemalja, veæ o neèem potencijalno još gorem. Mislim da je u pitanju treæa svetska anarhija, koje se širi iz èasa u èas.”

Princ Hasan je izrazio pesimizam uoèi posete kralja Abdulaha Vašingtonu iduæe nedelje radi razgovora sa predsednikom Bušom o Iraku i izraelsko-palestinskom konfliktu.

XS
SM
MD
LG