Linkovi

Buš nastavlja da brani svoje reagovanje na teroristièke pretnje pre 11. septembra 2001. godine - 2004-04-12


Predsednik Buš nastavlja da brani svoje reagovanje na teroristièke pretnje pre 11. septembra 2001. godine, ali priznaje da bi možda trebalo sprovesti dodatne reforme u amerièkim obaveštajnim službama. Novinar Glasa Amerike, Pola Vulfson, izveštava da je predsednik veæ drugi dan za redom suoèen sa pitanjima o poverljivim informacijama koje je dobio pet nedelje pre teroristièkih napada 11. septembra 2001.

Te informacije su bile iznete u poverljivom memorandumu koji je Centralna obaveštajna agencija - CIA dostavila predsedniku 6. avgusta 2001., kada se on nalazio na svom ranèu u Teksasu. Memorandum je imao manje od dve stranice, a sadržao je informacije o aktivnostima al Kaide u SAD tokom dužeg vremenskog perioda. Bela kuæa je obelodanila ovaj dokument na zahtev Specijalne istražne komisije koja vodi istragu o okolnostima napada 11. septembra. Kritièari su odmah izneli tvrdnje da su informacije sadržane u dokumentu trebalo da posluže kao upozorenje administraciji da teroristi planiraju napade na teritoriji SAD. Medjutim, predsednik Buš tvrdi da u memorandumu nije bilo nièeg što bi ukazivalo da napad neposredno predstoji. «U tom dokumentu, nije bilo nièeg što bi što bi zvuèalo kao na primer - imamo obaveštajne podatke da æe se nešto desiti u Americi. Dokument je samo pregled istorijskih namera Osame bin Ladena. Mislim da bi se najbolje mogao opisati na taj naèin. «

Buš kaže da mu nije bilo drago što Osama bin Laden mrzi Ameriku. Medjutim, on dodaje da ga je ohrabrilo to što je u memorandumu navedeno da agenti FBI-a vode istragu o aktivnostima al Kaide u SAD, naglašavajuæi da je siguran da bi bio obavešten u sluèaju da su agenti otkrili nešto specifièno.

Da su nešto našli, rekli bi – «gospodine predsednièe, otkrili smo nešto što bi trebalo da bude od interesa za vas u sklopu vaše dužnosti da zaštitite Ameriku.» Medjutim, to se nije dogodilo.

Predsednik Buš je to rekao tokom kraæeg razgovora sa novinarima nakon susreta sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, na svom ranèu u Teksasu. Upitan da oceni rad FBI-a i CIE , predsednik je rekao da je siguran da bi te dve agencije dostavile informacije o moguæem napadu da su došle do njih. Medjutim, on je dodao da je možda došao trenutak da se razmotre reforme obaveštajnih službi, dodavši da èeka na izveštaj specijalne komisije da bi video da li ona ima preporuku u tom pogledu.

«Komisija æe analizirati sve što se desilo i, nadam se, izneti predloge kako bi pomogla ovoj i buduæim administracijama u njihovom zadatku da štite amerièki narod. «

Bivši i sadašnji èelnici FBI-a i CIE svedoèiæe pred specijalnom komisijom ove nedelje.

XS
SM
MD
LG