Linkovi

Uskršnja misa u Vatikanu - 2004-04-11


Papa Jovan Pavle Drugi vodio je danas Uskršnju misu u Vatikanu, kojoj je prisustvalo desetine hiljada vernika. Na dan kada hrišæani slave Isusovo vaskrsenje, papa se molio da okonèanje konflikta širom sveta. Iz Rima izveštava dopisnica Glasa Amerike, Sabina Kastelfranko:

Nakon rigoroznih bezbednosnih mera, hiljade vernika preplavile su Trg Svetog Petra da bi proslavili Uskrs sa papom Jovanom Pavlom Drugim. Za pontifa krhkog zdravlja, koji boluje od parkinsonove bolesti, bila je to završna verska sveèanost na kraju najvažnije nedelje u katolièkom kalendaru. Obuèen u sveèanu belu odoru sa zlatnim obodom, papa koji je izgledao umorno, govorio je relativno jasno tokom mise od sat i po. Papa nije želeo da ga fizièka slabost spreèi u vršenju Uskršnje Božje službe. Uprkos tmurnim oblacima, misa pod otvorenim nebom bila je živopisna na trgu Svetog Petra prekrivenim raznobojnim lalama. I uprkos zabrinutosti da bi Vatikan mogao biti meta teroristièkih napada na Uskrs, sve je proteklo u miru. Bezbednost je bila pojaèana, a hodoèasnici koji su prošli opsežne bezbednosne preglede, strpljivo su èekali da izaðu na trg. Papa, pre nego što je uputio svoj tradicionalni blagoslov Urbe et Orbik odnosno Gradu i svetu na 62 jezika, govorio je o fenomenu zla u današnjem svetu:

Papa se molio da život i ljubav moraju da pobede logiku smrti i osvete. "Neka izazovi traženja osvete budu zamenjeni hrabrošæu da se oprosti", rekao je papa i pozvao svetske i nacionalne lidere da iznaðu zadovoljavajuæe rešenje konflikata u Iraku, na Bliskom Istoku i Africi. Takoðe se pomolio vaskrsnulom Hristu da pomogne sve ljude da neumorno rade na ostvarenju pravedne i ujedinjene svetske zajednice.

XS
SM
MD
LG