Linkovi

Japanski zvaniènici još uvek èekaju na vest o oslobaðanju  talaca u Iraku - 2004-04-11


Èlanovi japanske koalicione vlade izrazili su nadu da æe taoci biti osloboðeni do kraja dana. Dopisnik Glasa Amerike, Stiv Herman izveštava iz Tokija:

Japanska ministarka inostranih poslova, Joriko Kavaguèi pozvala je telefonom svog iranskog kolegu, Kamala Karazija zamolivši pomoæ iranske vlade u oslobaðanju zatoèenih japanskih državljana. Po reèima japanskih funkcionera ministar Karazi pružio je taraženu pomoæ. Zamenik ministra inostranih poslova Ièiro Aisavi, koji vodi japansku radnu grupu formiranu za rešavanje krize sa taocima, izjavio je pred novinarima da su u toku pripreme za prebacivanje talaca -- kada budu osloboðeni -- u japansku ambasadu u jordanskoj prestonici Amanu.

Po reèima Aisave, nisu potvrðeni medijski izveštaji da su taoci veæ osloboðeni, niti postoje informacije u kakvom su stanju ili gde se nalaze. Arapska televizijska stanica Al Ðazira izvestila je rano jutros da su, na nagovor Islamskog sveštenièkog komiteta otmièari pristali da oslobode troje talaca u roku sledeæa 24 sata. Otmièari, odnosno pripadnici Mudžahedinskih brigada, prvobitno su zapretili da æe ubiti taoce ukoliko Japan ne povuèe svojih 550 vojnika iz Iraka. U meðuvremenu, èlanovi porodica talaca okupili su se u Tokiju gde èekaju na vest o sudbini svojih voljenih. Kako su tokom dana stizale protivreène vesti tako se njihovo raspoloženje menjalo izmeðu srdžbe, radosti i zabrinutosti.

Kimiko Korijama, majka fotoreportera Soièira Korijame molila je japansku javnost da pomogne u oslobaðanju njenog sina. Porodice troje talaca takoðe su zatražili od vlade da ispuni zahteve otmièara i japanske trupe vrati kuæi. Podneli su i peticiju sa 150,000 potpisa u kojoj je postavljen takav zahtev. Meðutim, premijer Ðunièiro Koizumi je èvrst u svom stanovištu da su japanske trupe nalaze u Iraku u iskljuèivo humanitarne svrhe i da treba da ostanu da pomažu obnovu te zemlje. U odvojenom razvoju dogaðaja, amerièki potpredsednik Dik Èejni doputovao je u Tokijo u sklopu ranije zakazane posete koja ima za cilj da uveri Japan i druge azijske saveznike da ostanu predane u Iraku uprkos pretnji otmièara i terorista.

XS
SM
MD
LG