Linkovi

Sankcije zavedene kompanijama koje trguju sa Iranom - 2004-04-11


Sjedinjene Države su zavele sankcije grupi od 13 stranih kompanija zato što Iranu prodaju tehnologiju koja može da se koristi za razvoj oružja za masovno uništenje, zatim raketne sisteme, i usavršeno konvencionalno oružje. Pet kompanija se nalazi u Kini, dve u Rusiji i Makedoniji. Ostale su u Belorusiji, Tajvanu, Severnoj Koreji, i Ujedinjenim arapskim emiratima. ... Predstavnik amerièkog Državnog sekretarijata, Adam Ereli, izjavio je da su sankcije su zavedene shodno amerièkom zakonu o zabrani prodaje oružja Iranu :

” Dobili smo verodostojno obaveštenje kojim je ukazano da su te kompanije prodale Iranu robu koja bi potencijalno mogla da doprinese zabranjenim programima .”

Sankcijama se zabranjuje kompanijama da sklapaju sporazume o nabavci robe, usluga, ili tehnologije iz svake agencije amerièke vlade. Kompanije takoðe ne smeju da uèestvuju u programima amerièke vlade za pružanje pomoæi, i zabranjeno im je da nabavljaju opremu visoke tehnologije od Sjedinjenih Država. Sankcije æe važiti dve godine. Ereli je ukazao da su sankcije zavedene kompanijama, a ne vladama. Dodao je da æe Sjedinjene Države pokrenuti ta pitanja sa odgovarajuæim vladama :

” Jednostavno, to je važno pitanje tekuæih razmatranja sa odreðenim zemljama, i veoma uporno æemo o tome razgovarati .”

Amerièki državni podsekretar za kontrolu oružja i meðunarodnu bezbednost, Džon Bolton, izneo je da se Sjedinjene Države veoma ozbiljno pribegle sankcijama da bi se obustavilo širenje oružja za masovno uništenje. ” Cilj sankcija je jasan i jednostavan, ” rekao je Bolton, i nastavio : ” Kompanije širom sveta mogu da izaberu : ili trguju materijalima od kojih mogu da se prave oružja za masovno uništenje, ili trguju sa Sjedinjenim Državama. Ne mogu rade obe stvari. Kada se ne sprovede kontrola na nacionalnom nivou, i kada kompanije donesu pogrešne odluke, biæe izložene sankcijama. “

XS
SM
MD
LG