Linkovi

Buš najavljuje poraz iraèkih pobunjenika - 2004-04-10


Amerièki predsednik Džordž Buš izjavio da æe sadašnje amerièke ofanzivne operacije biti nastavljene u Iraku sve do poraza iraèkih pobunjenika. S druge strane, demokratski politièki lideri smatraju da bi predvidaja vlasti Iraèanima, predviðena za 30. juni, mogla da podstakne graðanski rat u toj zemlji. Izveštava novinar Glasa Amerike, Skot Sterns:

Predsednik Buš kaže da amerièke snage u Iraku ne mogu da poraze, kako se izrazio, malobrojna frakcija koja pokušava da preuzme vlasti i potkopa proces demokratizacije:

“Naše odluène akcije æe biti nastavljene sve dok ti neprijatelji demokratije ne budu poraženi”, rekao je predsednik Buš.

U svom nedeljnom radijskom govoru, amerièki predsednik je takoðe istakao da ne odustaje od 30. juna kada je predviðen prenos vlasti Iraèanima. Po njegovim reèima, neprijatelji upravo žele odlaganje. No, u odgovoru u ime demokrata, senator Karl Levin iz države Mièigen kritikovao je predsednika što je taj datum odreðen bez angažovanja Ujedinjenih nacija:

“Nije izvesno da æe Iraèani i meðunarodna zajednica podržati prenos vlasti na telo postavljeno od strane Sjedinjenih Država. U tom sluèaju moglo bi da izbije još veæe nasilje protiv naših snaga, ukljuèujuæi graðanski rat.”

Od poèetka rata 19. marta prošle godine u Iraku je poginulo više od 600 amerièkih vojnika.

XS
SM
MD
LG