Linkovi

Nastavlja se rat protiv raka - 2004-04-08


U Hjustonu u Teksasu, u Deèjem odeljenju centra Anderson za borbu protiv raka, deca obolela od raka podvrgnuta su leèenju i istovremeno nastavljaju obrazovanje, ali imaju vremena za igru i razgovor sa roditeljima. ... Šef deèjeg odeljenja, doktorka Judžinija Klajnermen, iznosi da je održavanje privida redovnog života veoma važno u borbi protiv bolesti :

” Èasovi se održavaju svakog dana od 10 do 12 i 1 do 3. Deca moraju da pohaðaju èasove. Prenosimo kompletan školski program uz fizièko obrazovanje. Time se pozitivna poruka šalje deci da nameravamo da ih izleèimo posle èega æe nastaviti redovan život.“

Kada dete oboli od raka, posledice osete roditelji i braæa i sestre. Zbog toga ukazala je doktorka Klajnermen, bolnica obezbeðuje podršku porodicama. ... Otkako je 1944. godine otvoren Centar Anderson za borbu protiv raka, leèeno je više od šest stotina hiljada pacinjenata iz celog sveta. Slogan centra Anderson je : ” pomažemo da rak ode u zaborav. “ ... Kako je navedeno, veæina pacijenata dolazi na kratko leèenje i nastavak se obavlja u rodnom gradu. ... Za nekoliko godina, Centar Anderson æe raspolagati aparatima za protonsko leèenje, kojim se uništavaju kancerogene æelije, dok uglavnom ne utièe na normalno tkivo. To se postiže uskim usmeravanjem protonskih zraka. ... Zahvaljujuæi tom naèinu, od pet do sedam nedelja æe se uništiti tumori. Zbog toga postoji nada da æe do dve hiljade i šeste godine moæi godišnje da se leèi oko tri hiljade pacijenata. ... Takva nauèna dostignuæa su pomogla u borbi protiv raka, ali je istovremeno to bolest koju je teško napasti sa svih frontova. Rak se pojavljuje u skoro stotinu oblika, i nekada ga je teško otkriti na poèetku. No, i pored toga, trenutno u Sjedinjenim Državama ima više od osam miliona lica koja su preživela. Struènjaci u centru Anderson, i brojim zdravstvenim ustanovama širom sveta, nastavljaju se napori da rak postane, jednostavno - deo istorije.

XS
SM
MD
LG