Linkovi

Iransko nuklearno postrojenje - 2004-04-07


Medjunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da Teheran planira da izgradi reaktor za preradu teške vode u centralnom Iranu, što prema nekim mišljenjima, može da bude deo programa za izradu nuklearnog oružja. Iran je saopštio da bi rad na izgradnji reaktora trebalo da zapoène tokom narednih meseci. Dopisnik Glasa Amerike Melani Sali izveštava iz sedišta Agencije u Beèu.

Portparol Medjunarodne agencije za atomsku energiju Mark Gvozdecki izjavio je da Agencija ima saznanja o nameri Irana da poène gradnju reaktora za preradu teške vode, u blizini Araka, u kojem bi mogao da bude proizveden plutonijum za atomsko oružje.

« 2003. godine, Iran je Agenciji prijavio postrojenja i planove za gradnju reaktora za preradu teške vode u Araku. Iran je predstavio preliminarne informacije o reaktoru i opremi koja je potrebna za njegovu izgradnju».

Šef Agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradei izneo je u svom prošlogodišnjem izveštaju da su njegovi inspektori bili iznenadjeni informacijama koje je Iran predstavio o reaktoru u Araku. Takozvane «vruæe æelije», trebalo je da budu prijavljene, ali ih nije bilo u nacrtima koji su podneti Agenciji. Kada se suoèio sa tom èinjenicom, Iran je priznao da su dve «vruæe æelije» bile predvidjene ali detalji o njima nisu pruženi. Iran tvrdi da takav tip reaktora može da bude korišæen za medicinske i industrijske svrhe ili za proizvodnju nuklearnog oružja. Zapadne diplomate smatraju da reaktor za preradu teške vode predstavlja ogromnu investiciju i da se takav izdatak ne može obrazložiti civilnim potrebama. Sjedinjene Države i druge zemlje sumnjaju da je iranski nuklearni program samo maska kojom se prikriva proizvodnja nuklearnog oružja, što Teheran uporno porièe.

XS
SM
MD
LG