Linkovi

7 april 1980. godine: SAD prekinule odnose sa Iranom - 2004-04-06


Sedmog aprila 1980. godine, Sjedinjene Države su prekinule diplomatske odnose sa vladom koja je upravljala Iranom. Tadašnji predsednik, Džimi Karter, rekao je da Sjedinjene Države preduzimaju tu akciju jer je iranska vlada odbila da preuzme kontrolu nad amerièkim taocima, od takozvanih : ”ekstremistièkih studenata. “ Prethodnog novembra, Iranci su napali amerièku ambasadu u Teheranu, i èlanove diplomatskog osoblja zadržali kao taoce. Predsednik Karter je naveo da Sjedinjene Države smatraju odgovornim iranskog prvaka, ajatolu Ruholu Homeinija, i njegovu vladu, za bezbednost zarobljenog diplomatskog osoblja:

”Potpuna odgovornost leži na ajatoli Homeiniju i njegovom Revolucionarnom savetu za dalje nezakonito i nezapamæeno držanje nedužnih talaca. Iranska vlada ne može više da izbegne potpunu odgovornost zato što se krije iza ekstremista u ambasadi“, rekao je Karter.

Veliki deo preostalog predsednikovanja, Karter je vodio pregovore da bi se postigao dogovor o oslobaðanju talaca, što je ostvareno 20. januara 1981. godine, kada se veæ Ronald Reagan nalazio na kormilu SAD. zc

XS
SM
MD
LG