Linkovi

Sukob Buša i Kerija oko privrede - 2004-04-06


Amerièki predsednik, Džordž Buš i njegov verovatni demokratski suparnik, Džon Keri, sukobili su se juèe oko amerièke privrede. Iz Bele kuæe izveštava saradnik Glasa Amerike, Skot Sterns:

Na predizbornom skupu u Arkazasu, amerièki predsednik, Džordž Buš rekao je da prošlomeseèno otvaranje više od 300 hiljada radnih mesta predstavlja pozitivan znak da amerièka privreda jaèa. Otvaranje radnih mesta je veoma osetljivo politièko pitanje za predsednika, jer ga demokrate optužuju za gubitak skoro 2 miliona radnih mesta otkako je stupio na položaj. Buš je rekao da je stupio na dužnost tokom recesije, ali su rekordna poreska smanjenja doprinela poboljšanju privredne situacije. Buš traži od Kongresa da ta poreska smanjenja postanu stalna, i insistira na smanjenju izdataka za zdravstveno osiguranje, i porastu energetske proizvodnje u zemlji:

”Ukoliko želimo da radna mesta zadržimo u zemlji, i proširimo osnovu, moramo da uèinimo nešto za smanjenje zdravstvenog osiguranja. Nephodan nam je energetski plan. Teško je proširiti osnovu radnih mesta, teško je zadržati radna mesta ukoliko moramo da brinemo o pouzdanom elektriènom snabdevanju, i pronalasku zemnog gasa po povoljnim cenama“, rekao je Buš.

Senator iz Masaèusetsa, Džon Keri, vodio je kampanju u Ohaju, gde je izgubljeno više od 170 hiljada radnih mesta u industrijskom sektoru, otkako je predsednik Buš preuzeo položaj. Keri obeæava otvaranje 10 miliona radnih mesta u èetiri godine, delimièno tako što bi ukinuo poreska smanjenja koje je uveo predsednik Buš, za Amerikance sa primanjima od više od 200 hiljada dolara godišnje. Keri je izneo da se tim smanjenjima nepravièna prednost daje bogatijim Amerikancima, i uzrokuje porast federalnog deficita:

”Ako ste razumna osoba, nije preporuèljivo gomilati deficit preko svake mere. Nema smisla prebaciti odgovornost za deficit na pleæa naše dece, i poveæavati rate godišnje kamate na dug da ne možemo da finansiramo obrazovanje i zdravstveno osiguranje”, smatra Keri.

Senator Keri je kritikovao predsednika, jer nije dovoljno uèinio da bi spreèio amerièke kompanije da koriste jeftinu radnu snagu u inostranstvu. Predsednik Buš je rekao da se Keri zalaže za privrednu izolaciju, zbog èega bi mogao da ugrozi trgovinsku razmenu sa inostrantsvom:

”Prvo, moramo da osiguramo poverenje u našu trgovinsku politiku. Postoje privredni izolacionisti koji žele da nas odele od sveta. Sumnjam da je to pametno“, kazao je Buš.

Sindikalcima u Ohaju, senator Keri je rekao da Amerikanci zaslužuju i da im je potrebna nova privredna strategija:

”Kada saberete iznos deficita naše zemlje, sastavljen od snova i života koji su ugroženi, biæe vam jasno da je jedina osoba u Sjedinjenim Državama, koja treba da izgubi posao - Džordž Buš. I to æemo i uraditi“, zakljuèio je Keri, koji nastavlja kampanju govorom na univerzitetu Džorždtaun, ovde u Vašingtonu.

Predsednik Buš æe ostatak nedelje provesti na imanju u Teksasu, a u ponedeljak treba da se sastane sa egipatskim predsednikom, Hosnijem Mubarakom.

XS
SM
MD
LG