Linkovi

Iran obeæao obustavu prikupljanja nuklearne opreme - 2004-04-06


Posle sastanka u Teheranu, sa direktorom Meðunarodne agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju, Mohamedom El-Baradejom, šef iranskog nuklearnog programa, Golamreza Agazadeh, rekao je da æe Iran privremeno obustaviti proizvodnju ili sastavljanje nuklearne opreme. Obeæanje je dato pošto je El-Baradej rekao da Agencija više nema strpljenja sa Iranom, oko spornog nuklearnog programa. Iz sedišta Meðunarodne agencije u Beèu, izveštava novinarka Glasa Amerike, Melani Sali:

Prema funkcionerima Meðunarodne agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju, iranska obustava izgradnje nuklearnih pogona je odgovor na zahtev da Agencija okonèa istragu iranskih nuklearnih delatnosti i podnese izveštaj na sledeæem sastanku Upravnog odbora - koji se održava u junu. ... U meðuvremenu, predstavnik Meðunarodne agencije za atomsku energiju, Mark Gvozdecki, koji se sa El-Baradejem nalazi u Teheranu, rekao je da je Iran obeæao da æe poboljšati saradnju sa inspektorima:

”Do sada se jednom sastao sa Agazadehom, koji je predsednik iranske Organizacije za atomsku energiju. El-Baradej je pomenuo dva elementa, prvi je da se Iran saglasio sa poboljšanjem saradnje sa našom Agencijom, a drugi, da æemo rasporediti tim inspektora, koji 12. ovog meseca treba da poènu sa radom“, kazao je Gvozdecki.

Na sastanku u junu, Upravni odbor Meðunarodne agencije, sastavljen od predstavnika trideset i pet zemalja, treba da razmotri da li da dokumenta o Iranu dostavi Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, radi moguæih sankcija. Prošlog meseca, Upravni odbor je usvojio rezoluciju, kojom se Iran snažno osuðuje zbog skrivanja nuklearnih delatnosti. Upravni odbor je zatražio objašnjenje u pogledu osetljivih nuklearnih eksperimenata, i izvora zagaðenja od veoma obogaæenog uranijuma, koji su inspektori otkrili na dva mesta. Zbog toga je Iran odložio inspekcije i zapretio prekidom saradnje sa Meðunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Iran je potpisao dodatni protokol sporazumu o ne - širenju nuklearnog oružja, kojim se meðunarodnim inspektorima omoguæava da obilaze pogone povezane sa nuklearnim delatnostima uz veoma kratki rok upozorenja. Sjedinjene Države i još neke zemlje i dalje veruju da Iran tajno radi na programu nuklearnog oružja, što iranska vlada kategorièki odbacuje.

XS
SM
MD
LG