Linkovi

Graðani tuže Vladu zbog programa zabrane letenja - 2004-04-06


Vodeæa grupa za zaštitu gradjanskih sloboda u Sjedinjenim Državama dovela je u pitanje legalnost vladinog programa kojim se zabranjuje putovanje na komercijalnim letovima onima za koje se sumnja da imaju veze sa terorizmom. Saradnik Glasa Amerike Džim Malon pripremio je sledeæi izveštaj:

U pitanju je takozvana vladina ”lista imena osoba kojima je zabranjeno da putuju avionom“ Administracije za bezbednost transporta, agencije odgovorne za zaštitu avio saobraæaja. Pomenuta lista sadrži imena ljudi kojima je zabranjeno da lete, jer se smatraju pretnjom ili se smatra da imaju veze sa teroristima. Medjutim, sada grupa ljudi, koji tvrde da su greškom stavljeni na tu listu, pokušava da "obori" taj program na federalnom sudu.

Parnicu je pokrenuo Amerièki sindikat za gradjanske slobode u ime sedam osoba koje tvrde da nemaju nikakve veze sa teroristima i da ne predstavljaju opasnost za svoje saputnike. Medju onima koji su pokrenuli parnicu su jedan penzionisani ministar, jedan student, pripadnik amerièkih vojnih snaga i advokat Sindikata za zaštitu amerièkih gradjanskih sloboda, Dejvid Fati, koji je na konferenciji za štampu u Vašingtonu izjavio da je bio zaustavljan, ispitivan i u nekim sluèajevima na kratko pritvoren zbog toga što su mu bezbednosni funkcioneri na aerodromima rekli da se njegovo ime pojavljuje na vladinoj listi onih kojima je zabranjeno putovanje avionom:

"Odvela bi me naoružana policija. Preæeno mi je neogranièenim pritvorom i doživeo sam da jedan policajac kaže drugome da mi stavi lisice i odvede me u pritvor. Prilièno sam izdržljiv. Ali kad se takve stvari dogode i to ne jednom, veæ više puta, to je ponižavajuæe i zastrašujuæe. Nisam terorista i vlada nema razloga da stavi moje ime na listu osumnjièenih terorista", ogorèen je Fati.

Sedam putnika je podnelo tužbu, a njihov advokat je advokat Sindikata za zaštitu gradjanskih sloboda, Redžinald Šuford. On kaže da je nekoliko njih zaustavljeno na aerodromima mada su imali pismo Administracije za bezbednost transporta u kojem se kaže da oni ne predstavljaju bezbednosnu pretnju.

"Njima su postavljana pitanja o svemu - od toga ko su i šta su, zatim kog su porekla i gde idu i da li imaju ili ne bilo kakve veze sa izvesnim teroristièkim aktivnostima. Najgori deo svega je stigma i èinjenica da nema naèina da èovek oèisti svoje ime kad se jednom nadje na toj listi", kaže Šuford.

Vlada nije neposredno odgovorila na ovu tužbu. Medjutim, u prošlosti, funkcioneri administracije za bezbednost transporta su govorili da je ova lista osnovno sredstvo u ratu protiv terorizma. Predstavnik te Administracije, Mark Hartfild, izjavio je za agenciju "Asošijeted Pres" da je Administracija za bezbednost transporta svesna da postoji problem sa tom listom, ali je dodao da su vladini funkcioneri saradjivali sa onima koji su pogrešno stavljeni na listu kako bi oèistili svoja imena. Tužba Amerièkog sindikata za zaštitu gradjanskih sloboda je podneta federalnom sudu u Sijetlu u saveznoj državi Vašington. Njom se apeluje na vladu da održava pomenutu listu na naèin koji ne dovodi u neprijatnu situaciju nedužne putnike.

XS
SM
MD
LG